Няма яснота как трябва да изглеждат параваните за изборния ден

Няма задание как да изглеждат и какви да са размерите на параваните за гласуване, което създава проблеми на общините, тъй като няма ясен стандарт, заяви Росица Чакърова, председател на Районната избирателна комисия(РИК) в Смолян.

Припомняме, че преди промяната в Изборния кодекс се гласуваше в кабина. След това се прие да се гласува зад паравани. За размерите и вида на параваните обаче няма нарочни предписания и указания от Централната избирателна комисия(ЦИК).“Няма указания и от Министерството за вида на параваните. Защото параван може и да е завеса, плоскост или нещо друго. От общините задават технически въпроси за размерите и вида на тези паравани, на които няма кой да отговори. Те звънят на РИК, ние предаваме въпросите им към ЦИК, ЦИК към Министерски съвет, от Министерски съвет казват, че дават свобода на общините да го организират както намерят за добре, не смеят да определят някакви параметри, защото ако те зададат параметри, това означава, че общините, които не разполагат с такива паравани и не могат да използват тези от предходни избори, ще трябва да направят допълнителни разходи за осигуряването им. Омагьосан кръг. Всички по места сега се мъчат да пригодят кабините на паравани. Притесняват се по общините да не стане така, че след това вота да се оспорва, заради неправилен вид на параваните. Но какъвто и да е вида на параваните, главното е да се запази тайната вота“, коментира Чакърова.

„Общините трябва да организират изработката на параваните до 1 април да ги предоставят в изборните помещения, като параваните се изработват за тяхна сметка“, поясни Чакърова.

В Смолянско съставът на всички секционни избирателни комисии в област Смолян вече е назначен. Към момента те са 260, предстои да се вземат решения за подвижни секции.

97 495 са избирателите по предварителни списъци, имащи право да гласуват на предстоящите парламентарни избори на 2 април в област Смолян.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини