Почина отец Чакърък от българската църквата “Св.Георги” в Одрин

Скръбна вест идва от консулството ни в Одрин за кончината на един от най-почитаните българи от местната общност -отец Александър Чакарък.

Дългогодишен свещеник в българската църква в Одрин “Свети Георги Победоносец” е починал внезапно тази сутрин, съобщи консулът ни Атанас Димов.

Отец Чъкърък е роден на 15 октомври 1960 г. в Одрин в семейството на родолюбивите българи Филип и Елена Чъкърък. Завършва българското училище „Петър Берон“, а през 1992 г. ИЧС „Г. А. Насър“ в София и Семинарията в Пловдив.

През 2000 г. се дипломира със степен „магистър“, специалност „Богословие“ в СУ „Св. Климент Охридски“. През това време е служител в българската болница „Евлогий Георгиев“ в Истанбул, Турция.

Ръкоположен е на 27 юли 2001 г. за дякон и на 29 юли 2001 г. става свещеник, като полагането му е извършено от Старозагорския митрополит Галактион.

Още на 30 юли поема енорията, като свещеник на църквата „Св.Георги Победоносец“ в свиленградското село Капитан Андреево.

Две години по-късно вече е свещеник в църквата „Св. Георги “ в Одрин, храмът, който

баща му Филип Чъкърък поддържа години наред доброволно като благородна и християнска кауза. Двамата организират българската общност и изтъкнати общественици от Одрин за опазване и реставриране на храма.

Под ръководство на отец Чъкърък успешно завършват дейностите по реставрация и ремонт на църквата. На 9 май 2004 г. Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит, сега Български Патриарх, освещава обновения храм в присъствието на тогавашния министър-председател Симеон Сакскобурготски. Отец Александър Чъкърък участва и в освещаването на църквата „Св. св. Константин и Елена“ в Одрин на 14 септември 2008 г. от митрополит Неофит в присъствието на министър-председателя Сергей Станишев.

С активното съдействие на отец Чъкърък и съпругата му през 2008 г. към църквата „Свети Георги“ в Одрин е открит филиал на Народно читалище „Просвета – 1870“ – Свиленград, което се нарича Българско народно читалище „Просвета“ и е първото извън пределите на България. Там много деца изучават български език.

Отец Чъкърък беше член на Върховния комитет на Съюза на тракийските дружества в България и активно се включваше в организирането и провеждането на националните прояви на Съюза, отдавайки безрезервно своите знания, опит и енергия за популяризиране на българския език, история, ритуали, култура и за защита на тракийската кауза.

През м. февруари тази година отец Александър Чъкърък беше награден с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за големите му заслуги за опазване на българското културно и историческо наследство.

„Болката от загубата на отеца е неописуема.

Поклон пред светлата му памет.

Делото му ще се помни винаги, а името му ще бъде вписано със златни букви в българската история“.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Iv
    Ivan
    13 0
    22:29, 17 мар 2023
    Отец Александър Чакърък е велик българин. За последните 20 години той направи толкоз много за отношението на турците в Одрин към българите и България. Той беше най добрият наш посланик.Почивай в мир Саше! Никога няма да те забравим.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини