В Езиковата гимназия приветстваха Баба Марта

…а дойде ли Първи март, червени и бели пискюли украсяват детски ръчички, момински пазви и момкови калпаци. И така, откакто я има България и докато има поне един българин по широкия бял свят….

С разнообразни инициативи отбелязаха този чудесен обичай в Езикова гимназия „Христо Ботев“

Първият ден от месец март бе изпълнен с много усмивки, благопожелания и добри дела. В ЕГ „Христо Ботев“ се проведе мартенски базар, организиран от клубовете „Занаятчийска работилница“ и „Арт занимания“. Младежите, подкрепени от учителите Мария Митрева и Ширин Хаджиева, дадоха за пореден път урок по човеколюбие, като събраните средства от продажбата на ръчно изработените от тях мартеници ще бъдат дарени за благотворителност. По традиция мартенички получихаи всички ученици, учители и служителив училището.

След като младежите спомогнаха със своя труд за постигане на пролетно настроение в Езиковата гимназия, спреплетени бяло-червени конци - символи на здравето и благополучието, се отправиха към улиците на града и към различни институции, за да закичатс тях своите съграждани. Основната цел бе да ги изненадат приятно, да ги заредят с ведрост и да им подарят усмивки.

Първомартенскотоемоционално преживяване продължи с инициатива за изработване на най-дългата мартеница в училище,подета от осмокласниците от немските паралелки и подкрепена от техни съученици, учители и родители. Всеки един от тях донесе по един бял и един червен детайл, които впоследствие бяха съединени. И както гласи народната поговорка „Капка по капка вир става“, при тях детайл след детайл се получи почти 60-метрова мартеница.Учениците бяха подготвили и топла питка, защото според традицията хлябът е живот и добруване. Те споделиха, че са изработили тази мартеница, за да покажат,  че дори и да има някакви различия между тях, когато си подадат ръка, когато са свързани един с друг, когато са единни – са сила. Дори и някой да залитне, другите ще го хванат, още преди да е паднал. А фигурите, които образуваха на двора и бяха заснети от дрон, символизират кръговрата на живота и безкрайността на добротата. Тази инициатива те посветиха на своите съседи и приятели от Р. Турция и Сирия, които само преди три седмици пострадаха от опустошителното земетресение. Мартеницата е посветена и на всички хора, засегнати от природни бедствия, като чрез нея ботевци желаят да вдъхнат кураж в тези трудни времена и да припомнят, че след всяко лошо събитие настава време и за надежда.

Нека символът на надеждата и вярата в доброто ни зареди с енергия и донесе много радост, обич и топлина!

Това съобщиха от ръководството на училището.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини