Бюджет 2010 не се бори с кризата

В бюджета има обявени много приоритети, но няма ключова цел. А тя трябва да бъде преодоляване на кризата и да имаконкретни стъпки за това, заяви днес пред БНР ексдфинансовият министър Пламен Орешарски, предаде АСН.

Друг проблем според него е, че бюджетът не е балансиран. В него има дефицит от 0.7 с обяснителна бележка, че това ще бъде резултат от усвояване на авансите по еврофондовете. „Притеснява ме, че има текстове, които „отварят” дефицита и му позволяват той да стане толкова, колкото реши Министерски съвет в хода на изпълнението му, заяви още Пламен Орешарски. Той посочи, че не е ясно откъде ще дойдат допълнителните 450 милиона за здраве, за което се споразумяха ГЕРБ и Синята коалиция. Ако прибавим и тези пари дефицитът може да стане 1,4 на сто, посочи финансистът.

Според него заложеният 63,5 млрд БВП не е реален, това означавало спадът на икономиката през четвъртото тримесечие да е двуцифрено чисто. Ако спадът стане 10-12%, това ще бъде фатално, заяви депутатът. Той допълни, че по негови изчисления БВП би следвало да е 65 милиарда лева.

По отношение на приходите, още преди изборите колко шум се вдигна около ДДС и бяха обявявани, че се губят милиарди левове от вноса по границите. Сега продължават да се губят, къде са - риторично попита бившият финансов министър. Тепърва ние ще имаме трудности по събирането на ДДС, убеден е Орешарски. Колкото до разходите, ние не може да си позволим да са по-големи от приходите, което значи, че ще има свиване на много сектори. 
 
Достойноството на бюджета е, че не се пипат данъчните ставки и предимно това, че не пада ДДС и ставката по него остава единна, посочи Орешарски. Според него данъчната реформа е приключила.

Орешарски е убеден е, че случаят със запорираните средства на президентството е техническа грешка и в никакъв случай не бива да се търси политически момент в това.

Следващата година, според бившият финансов министър, ще бъде също така трудна като тази. Той подчерта, че вероятно второто полугодие на тази година ще остане като най-силно засегнатото от икономическата криза.

Орешарски каза още, че е заложил буфери от 4 млрд. лева в тазгодишния бюджет именно заради очакваните трудности от кризата. Орешарски каза, че приходите за 2010 се леко подценени.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини