Дянков остави президента без пукнат лев. Преглед на националния печат

„24 часа": Опразниха сметката на президента

Твърде неприятен инцидент се е случил в сряда с банковата сметка на президентството, научи "24 часа" от два независими и добре информирани източника. На "Дондуков" 2 с изненада разбрали, че сметката е опразнена, а тяхно проучване установило, че средствата са изтеглени по нареждане на финансовото министерство.

Наложило се дори екипът на президента спешно да събере и да внесе 500 лева, за да не бъде закрита сметката. Интересен момент е, че това се случило в деня след като държавният глава публикува своя статия на сайта на президентството и защити БАН, нападната от финансовия министър Симеон Дянков.



„Труд": Професия безработен чак до пенсия

Здрави и прави безработни ще получават от 1 януари 2011 г. месечни помощи без ограничение в срока. Досега те имаха право на тях 12 месеца. През това време трябваше да си намерят работа или да тръгнат на курс за преквалификация. Иначе помощите им се спираха. Сега правителството смята да премахне ограничението по настояване на Европейския комитет за социални права след колективна жалба на Европейския център за правата на ромите.

Националният съвет за тристранно сътрудничество вчера прие досегашното ограничение в срока за получаване на социални помощи от безработни в трудоспособна възраст да отпадне.



„Труд": Дянков остави Първанов без лев

Симеон Дянков остави президента без пукната пара. Финансист номер 1 източи за два дни сметките на "Дондуков" 2, научи "Стандарт". В сряда Дянков наредил парите за администрацията на Георги Първанов да бъдат изтеглени от БНБ. На "Дондуков" 2 останали без средства за служебни телефони, ток, парно, вода, бензин.

Научихме от БНБ, казаха потресени служители от "Дондуков" 2. Банкер позвънил на главния счетоводител на държавния глава и изумено попитал наистина ли Президентството иска да закрие сметката си, тъй като в нея има 0,00 лв. За съществуването й са нужни поне 50 лв. Спешно ги събрахме помежду си, разказаха от Президентството. Ден по-късно Дянков върнал парите. Финансист номер 1 не се е извинил на президента. Техническа грешка, бе единственото обяснение от екипа му.



„Стандарт": Бунт срещу скъпата ракия

Решиха да вдигат ракията и народът скочи. Към властта заваляха кървави писма. Който пие, пак ще си пие, просто хората ще станат по-гладни и по-бедни. А преди 1110 години дори хан Крум се смили над лозята заради момъка Мавруд, коментират по кръчмите.

Акцизът на твърдия алкохол ще бъде увеличен от 1110 на 1250 лева, както писа "Стандарт". Така поскъпването ще е със 72 стотинки на литър 40-градусов алкохол. Това изчислиха депутатите от бюджетната комисия в парламента. Те приеха предложението за поскъпване на алкохола, внесено от Кирчо Димитров, депутат от Синята коалиция.



„Стандарт": Волен: Свалете охраната на Доган

Парламентарните скандали също не стихнаха и в последния работен ден на депутатите. Трибуната отново се превърна в бойно поле. Причината бе закъснението на шефката на Народното събрание Цецка Цачева за началото на заседанието. Тя бе на среща със сдружението на общините, но БСП и ДПС ехидно ръкопляскаха, когато се появи в зала. Пръв да я защити скочи лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Той обяви, че парламентът е "превърнат в театрална сцена и онези, които ръкопляскаха, са разсипали държавата". Сидеров отново нахока ДПС, че лидерът им Ахмед Доган "не идва на работа". Затова шефът на патриотите поиска да се преразгледа статутът на НСО, тъй като охранява "човек, който не стъпва в парламента". "И той трябва да седне на съдебната скамейка и тогава целият български народ ще ръкопляска", отсече Сидеров.



„Монитор": Цонев с две обвинения за далавери

Втори министър от кабинета „Станишев" вчера бе обвинен за извършване на престъпления по служба. Ексвоенният шеф Николай Цонев бе привикан вчера в Националната следствена служба, за да му бъдат предявени материалите, събрани срещу него.

Според прокуратурата Цонев е извършил две престъпления по служба. Едното - купуване на мобилен завод за производство на хангари, той е разписал, когато е бил министър, а другото - съмнителна сделка за купуване на авиотехника, е парафирал, докато е бил управител на управление „Снабдяване и търговия" в Министерството на отбраната.



„Монитор": Децата ни тлъсти още от проходилката

И бебетата ни вече са с наднормено тегло, предупреди вчера шефът на Националния център по опазване на общественото здраве проф. Стефка Петрова. Според скорошно изследване при децата от 1 до 5 годинки общо 10,8 на сто натежават на кантара над нормата, 8% са със свръхтегло, а 2,8% имат откровено затлъстяване. Според проф. Петрова подобни отклонения вече има и при малцинствата, което показва, че не става дума за определен социален и икономически статус, а за незнание и неразбиране на здравословното хранене. Дори при ромите децата под нормалното тегло са 5%, докато свръхпълничките са близо 11%.



„Монитор": Президентът на ЕС в София на 14 декември

Новоизбраният президент на ЕС Херман ван Ромпой ще посети страната ни на 14 декември. Белгийският министър-председател потвърдил за визитата си, която ще бъде една от първите му, след като пое поста, на срещата с премиера Бойко Борисов. Новината съобщи самият той минути след като Европейският съвет избра Ромпой за президент на заседанието, което се проведе в Брюксел.

Британският еврокомисар по търговията баронеса Катрин Аштън пък бе избрана за върховен представител на ЕС по външната политика.



„Дума": ЕК съди България заради боклука на София

Европейската комисия реши да започне наказателна процедура срещу България заради липсата на завод за отпадъци в София. Още през 2007 година страната ни трябваше да разполага със съоръжения за третиране на боклука по евростандартите. Забавянето от две години доведе до две писмени предупреждения от Брюксел. В крайна сметка от ЕК са преценили, че още няколко години София няма да има ефективно преработване на сметта и затова ще заведе дело срещу България в Съда на европейските общности в Люксембург.

Европейската комисия може да поиска от съда да наложи финансова глоба на съответната държава членка, която не спазва клаузи по договора с ЕС.



„Сега" : Кризата върнала България в 1985 г.

20 години след началото на прехода българската индустрия се мъчи да достигне върховото си ниво от 1988 г. Това се е получило през миналата година, но заради връхлетялата ни глобална криза сме се върнали на нивото от 1985 г., показва анализ на Българската стопанска камара.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини