Втори паметник с полумесец. Преглед на националния печат

„Дума": Гласуваха бюджета на мизерията

Депутатите от ГЕРБ, "Атака", РЗС и Синята коалиция гласуваха вчера на първо четене бюджета за 2010 г., който отдавна бе наречен "бюджет на мизерията". Общо 44 народни представители от Коалиция за България и ДПС не подкрепиха проекта на кабинета. Финансовата рамка на държавата беше гласувана без традиционните дебати, след като се оказа, че освен Иван Костов никой от управляващите не желае да аргументира силно рестриктивните мерки на правителството.
Председателят на Коалиция за България Сергей Станишев каза, че поведението на мнозинството, което отказа да участва в дебатите, е необяснимо. Той коментира, че българите ще почувстват като недостиг на средства в своя джоб "политиката на управляващата коалиция".



„Стандарт": Първанов хока Дянков за БАН

Президентът Георги Първанов пак кръстоса шпага с вицепремиера Симеон Дянков. Този път ябълката на раздора стана реплика отпреди дни на финансист номер 1 за "феодалните старци от БАН".
"Изказването на министъра е въпрос на възпитание и стил, очевидно трябва да свикваме", коментира в специална статия от президентския сайт Първанов. Той бе категоричен, че квалификациите на финансист номер 1 за академията като сталински продукт и за "феодалните старци" издават едно агресивно невежество. "Нещо повече, той разви тезата, че по време на криза "науката не е основно нещо". Изказването на министъра като цяло бе защитено и от премиера", обясни Първанов. Президентът дори заподозря и материални подбуди - многобройните имоти и сгради на академията.



„Стандарт": Бойко даде на Сергей просветата

Просветното министерство отново се сдоби с мъж за началник. Новият образователен шеф е Сергей Игнатов, обяви вчера в парламента лично премиерът Бойко Борисов. През последните три месеца Игнатов бе зам.-министър във ведомството на Йорданка Фандъкова. Името му се спрягаше за поста още преди новата кметица да започне кампанията си.
"Аз също научих преди две минути, че съм избран за министър. Самият аз съм изненадан, мислех, че обсъждането на кандидатурите ще е поне след две седмици. Мога само да кажа, че това е изключително тежък ресор, тъй като се нуждае от модернизация на всички нива". Това бяха първите коментари на новия просветен шеф. Игнатов обясни още, че няма да обещава повече пари за каквото и да е, тъй като ги няма в бюджета.



„Новинар": България е по-корумпирана от Бутан и Куба

Държави като Куба и Бутан са по-ефективни в борбата с корупцията, отколкото България. Според изследване на „Трансперанси интернешънъл" островната държава, която от 50 години се управлява от фамилия Кастро, е с 10 места по-напред от страната ни по този показател. Преди нас са и Чили и Уругвай. Това според социолога Огнян Минчев е доста притеснително, тъй като двете държави са известни със своята нестабилност и диктаторско управление. България се намира на 71-ва позиция, което й отрежда последно място по борба с корупцията в ЕС. Държавата ни си дели срамната позиция с Румъния и Гърция. По думите на Диана Ковачева, изпълнителен директор на организацията у нас, Румъния, с която често страната ни е сравнявана в рамките на ЕС, след влизането си в съюза е спряла развитието си от гледна точка на антикорупционните мерки. България отбелязва минимален напредък в сравнение с миналата година. Индексът ни е бил тогава 3,06, а в момента се е покачил.



„Труд": Втори паметник с полумесец

Нов паметник на загиналите във войните мюсюлмани и жертвите на възродителния процес опитаха да вдигнат скандалните братя Али и Юзеир Юзеирови от поповското с. Славяново. Той трябваше да е точно копие на съборения през септември по нареждане на прокуратурата паметник пирамида с пресечен връх и полумесец, заяви вчера за "Труд" Али Юзеиров. Следобед обаче по нареждане на кмета на Попово д-р Людмил Веселинов издигнатите 30 см от монумента бяха бутнати, защото обектът бил незаконен.
"За да не се нарушава отново общественият ред и да не се стига до сблъсъци, разпоредих паметникът да бъде съборен", заяви д-р Веселинов. Проверка на място установила, че новият градеж не е законен.

„Новинар": 15 вече са починалите от свински грип

32-годишен мъж, който бе приет в МБАЛ-Бургас с диагноза двустранна пневмония, развита вследствие на заразяването му с грипния вирус А (H1N1), е починал в реанимацията на болницата. Мъжът бе приет преди седмица в много тежко състояние. Два дни след него в болницата за лечение е настанена и съпругата му, която също е с пневмония.
Нейното състояние обаче е стабилно, без опасност за живота, обясниха лекарите. Ден по-рано в същата болница почина и бременна жена. Според лекарите и при двата смъртни случая става дума за много намален имунитет на организма и късно потърсена специализирана помощ.

„Дума": Двойно убийство по време на риболов

Жестоко двойно убийство след разпра между приятели потресе държавата вчера. Трагедията се разиграла край язовир "Въча", Пловдивско. Трима приятели били там на риболов, но вечерта в понеделник се скарали и единият застрелял хладнокръвно другите двама, после с моторна лодка преплавал язовира и опитал да се укрие.
И убитите, и убиецът са от София. 30-годишният Виктор Траянов, който извадил пистолет и застрелял приятелите си, е бивш състезател по самбо за столичния клуб "Илинден". Загиналите са мъже на 30 и 35 години.
Групичката ловяла риба на един от понтоните на язовира. Според непотвърдена информация понтонът бил собственост на рибар от същата компания. Жертвите пък са неговият шофьор и бодигардът му.

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини