Есин Салим,художничката рисуваща словото

    Есин Салим може да се определи като художничката рисуваща словото. Младият талант е отдаден както на четката , така и на писалката.Рисува,но и пише. Търси начин на изразяване както в изобразителното изкуство, така и поезията.

      Есин Ертан Салим е родена през 1990 г.в с.Перперек, Кърджалийско. Завършила е магистърска програма във ВТУ”Св.св.Кирил и Методий” в старопрестолната столица Велико Търново. Специалността й е изящни изкуства, стенопис, реставрация и консервация.С удоволствие работи,както в църкви,така и в джамии. Първите изяви са реставрация на икона в църквата „Св.Николай Мирликийски” в град Златарица и арабеска за витражи в джамията във Велико Търново. Смята,че да твориш в храм възпитава в толерантност. Участва в проекта „Документиране и  презентация на процеса на реставрация на църквата „Св.Стефан” в Истанбул”,както и организиране на изложба и заснемане на документален филм.Специализира в университета „Мармара” в Истанбул.

      Есин Салим търси изяви. Още през 2012 г.печели първо място на изложба конкурс във Великотърновския университет, организирана от мецената Ичко Лозев. Дебютната и самостоятелна изложба „Нежен отпечатък” е в Арт галерия „Кръг” в Кърджали.Не пропуска да се включи в изложбите организирани от Дружеството на художниците и Арт галерия „Дар”. Едно от лицата на Мултикултурният град е. Работи и за фестивала на терлика в Дъждовница, представя се и в конкурса „Букет”.

      Есин Салим обича да експериментира в живописта.Търси съвременното, модернистично звучение. Традиционно кърджалийци купуват пейзажи с родопска архитектура. Есин работи и за тези, които искат да устроят модерно новото си жилище. Творбите й чудесно се вписват в интериора.

      Младата художничка обича да пише за изкуството.Ето едно от нейните словесни послания:

    Просто мнение

    Това изкуство ли е?

    Да вдигаме ли от прашните редове на умовете?

    Неразбираемо е.Не,разбиваемо е.

    Разбирам ви,неуместно е.

    Еволюиращата Евакуация бавно е.

    За бога!

    Това е умиление!

    Мирното състояние на душата е.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини