Искаме активен подход от Турция, Европол и ЕК след убийството на граничния полицай

Военнослужещият е бил екипиран с автомат "Калашников", 762 милиметров. Това съобщи на брифинг министърът на отбраната Димитър Стоянов по повод трагичния случай, при който полицай бе убит на границата край Елхово. 

„Криминален случай на каналджии, които се опитват да продължат своята нелегална дейност, за съжаление с цената на един човешки живот. Мерки ще бъдат взети – ще подготвяме нашите военнослужещи по-добре с необходимите защитни средства", уточни той.

Той уточни, че полицаите и военнослужещите имат право да стрелят, ако от отсрещната страна също са открили огън.

Относно военнослужещия, който е бил на мястото на стрелбата, Стоянов заяви следното:

„Имаме информация, която не е проверена, че не се е оттеглил, напротив взел е необходимата позиция, като се е прикрил. Това подлежи на проверка”.

„Трябва да отдадем дължимото и на турската страна, които засилиха подкреплението на жандармерията им. Те също ограничават мигрантския поток”, уточни Стоянов.

В района на границата, където беше убит граничен полицай, вече има доведена жандармерия и имаме уверение от Турция, че тези хора ще бъдат намерени, каза пред медиите в Елхово служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и допълни, че България ще започне да използва друг тип оръжие за охрана на границата

Тези момчета всеки ден спират безпрецедентния бежански натиск. Случаят от снощи е изключителна агресия, посочи Демерджиев и заяви, че ще иска от турската страна да подходи активно.

Поисках същото от Европол и Европейската комисия, каза Демерджиев и посочи, че случаят от снощи е първи, при който се стреля по подобен начин.

По граничния полицай снощи е стреляно, когато е насочил фенер към срез на оградата на границата, каза главният секретар на МВР Петър Тодоров Още с първия изстрел граничният полицай е убит, а военният е успял да се скрие зад служебната кола. 

Военният е разказал, че по него е продължила стрелба и са произведени около 10-15 изстрела, след което групата се е върнала обратно във вътрешността на територията на Турция, каза Тодоров.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Fb
    FB
    2 0
    10:50, 8 ное 2022
    Цената на един човешки живот казваш , но аз ще те поправя, това е 3 тия умрял вече, май бързо забрави за убитите полицай.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини