Преподаватели и родители поискаха на протест оставката на директорката на ДГ“Максим Горки“

Изображение 1 от 4

    Преподаватели и родители поискаха на протест рано тази сутрин оставката на директорката на детска градина „Максим Горки“ в Кърджали Поля Стайкова. Протестът бе организиран от работещи в детското заведение. Включиха се десет служители от 25 души персонал.Те бяха подкрепени от дузина родители.

    Протестиращите посочиха,че са депозирали жалби в РУО и община Кърджали за недопустимото според тях поведение на Поля Стайкова.Те са имали среща с кмета инж.д-р Хасан Азис,но тя не е довела до желания от тях резултат.От РУО са извършили проверка по жалбите но не са констатирали съществени нарушения от страна на Поля Стайкова.

    Синдикалната активистка Любомира Стайкова обвини директорката, че обижда служителите и се държи арогантно. Педагозите работят в страх от уволнение и са заплашвани с освобождаване от работа. Те обвиниха Поля Стайкова в неспособност да управлява детската градина и в нарушаване на основни практики.

    Любомира Стайкова посочи, че директорката е разбила синдикалната организация на КТ“Подкрепа“. От местната централа на синдиката отказали да подкрепят зреещото недоволство.

    Протестиращите обвиниха директорката в липса на диалогичност,тя не общувала с подчинените си нормално, а само заповядвала. Неколцина служители напуснали.

    Родители споделиха,че децата разказват за разплакани от директорката педагози.Това се дължало на неадекватни управленски решения.

    От името на родителите Теодора Йорданова също поиска оставката на Поля Стайкова.Тя се обяви за това да има спокойствие за родители и деца в ДГ“Максим Горки“.

    Протестът завари директорката на почивка.За Кърджали бг вести Поля Стайкова посочи,че е изненадана от избухналото недоволство.Оставих един добре работещ екип.Притеснена съм,че служители излизат на протест и оставят децата без надзор за час.Показателен за размера на протеста е броят на присъствалите родители, повечето от които са съпрузи или родители на работещи в детската градина.В детското заведение има 387 родители,дори няма един процент протестиращи, подчерта Поля Стайкова. Тя бе категорична,че не би коментирала синдикални проблеми пред медиите.

    Кметът инж.д-р Хасан Азис коментира възникналото напрежение.Той посочи,че по жалбата на родителите вече има изготвен констативен протокол.Той ще бъде връчен на Поля Стайкова,когато се върне от отпуск.Персонал и родители са разделени на два лагера.В общината има подписка както срещу директорката,така и в нейна подкрепа.Още утре ще бъде обявен конкурс за титуляр на директорския пост.В момента Поля Стайкова временно изпълнява длъжността до провеждане на конкурс.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (9)

    • 1
      От
      отговорен
      12 -1
      10:45, 18 юли 2022
      Браво!не на страха!
    • 2
      Ве
      Веси
      10 -1
      11:14, 18 юли 2022
      Крайно време е институциите да се задействат !
    • 3
      12
      1234
      13 -1
      11:16, 18 юли 2022
      Децата не са били без надзор,това е лъжа.Персонала се е погрижил децата да бъдат под надзор в безопасност,за до изразят своя протест.Без надзор са били преди време по време на почерпките в директорския кабинет и то за цели часове ,а не за броени минути,за което има и доказателства и свидетели също.
    • 4
      М.
      М.с Сали
      13 -1
      11:26, 18 юли 2022
      Госпожата видите ли била "изненадана", че от няколко месеца срещу нея има подадени жалби, проверки...тя "милата" изненадана...И ние сме изненадани от държанието на един директор, неприсъщо за ПЕДАГОГ, подчертавам думата педагог, защото явно там където е "учила" Не са я научили, че на "ма" Не се говори, елементарно възпитание. Този човек ли ще учи децата ни на възпитание? Госпожо, повечето родители също имат ръководители, в това число и аз, ръководител, който ни говори на Вие ( учтива форма) , явно при Вас това липсва! Децата ни трябва да се възпитават в спокойна среда, а те се възпитават от Вашият персонал, които са "малтретирани" психически ежедневно от Вас! Това засяга нашите деца! Един ръководител не може ли да осигури спокойна среда, не е за този пост. Липсват Ви лидерски качества! Вие, госпожо, колко родители искате да видите на протеста 384 ли ? Другият път ще са повече и повече, докато не спре този тормоз! Предлагам Ви да си дадете дългааааа почивка, защото имате нужда от нея...и моя съвет към Вас, бъдете човек! Ако не знаете значението на думата, проверете в тълковният речник! Хубав ден Ви пожелавам! Мили учители само напред и нагоре! Вие сте нашето бъдеще! С Вас сме!
    • 5
      Си
      Сиси
      10 0
      12:39, 18 юли 2022
      Броят на присъстващите родителите бил малък.Малък е защото г-жа Стайкова се обажда по телефона и заплашва родителите,че ще ги съди.Привиква родителите в кабинета си и очерня учители,а тя се изкарва най-добрата.
    • 6
      Д.
      Д.Мехмедали
      12 0
      15:35, 18 юли 2022
      За кои родители коментира “всеизвестната” госпожа, това са баби и дядовци на децата които посещават детската градина, нима е непостимо?. Била изненадана, за това ли търси под дърво и камък родители които моли за подкрепа, а и има куража да заплашва наляво на дясно? Не само ние сме възмутени, та за нея знае целият град от години…, и то не само от факта за самото отношение и нагло поведение на директор, който се грижи за възпитанието на децата, който би трябвало да мисли за последствията върху психиката на децата. Наруши Етичния кодекс, отнасяйки се с презрение и неуважение към персонала и присъстващите родители. Унижи публично учителите и помощник-възпитателите, вменявайки им вина, манипулирайки родителите чрез лъжи и заплахи. Нещо, което потвърдихме с жалбата си срещу нея.
    • 7
      Ми
      Мими
      6 0
      16:33, 18 юли 2022
      И в други градини толерират само КНСБ .Дори директорите "съветват" новопостъпилите в кой синдикат да се записват.
    • 8
      Ст
      Стефан Събев
      7 0
      06:04, 19 юли 2022
      80% от работещите които не са се явили на протеста също са против директорката, информация от вътре!!!
    • 9
      Ми
      Минка
      7 0
      18:09, 19 юли 2022
      Госпожа Стайкова как не ви е срам??? Нима нямате дете? Нима мислите, че сте застрахована от нещо в този живот? Пожелавам Ви и на Вас и на вашето семейство да се случи и да преживеете същото каквото преживяват вашите служители и вашия персонал!

    Още новини

    Последни новини