Опозицията отложи заседанието на комисията за Северна Македония

Заседанието на парламентарната комисия по външна политика, в чийто дневен ред се предвиждаше представяне на становище и информация от Министерството на външните работи относно проект на Протокол за съвместно заседание от Договора от 2017 г. с Република Северна Македония ( РСМ) и пакет документи на Председателството на Съвета на ЕС във връзка с процеса на разширяване, се отложи. Предложението за отлагане беше направено от депутата Станислав Анастасов от ДПС.

Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС каза, че заседанието на комисията днес е безсмислено и изрази готовност, когато има решение на Министерския съвет по темата, да обсъдят отново въпроса. По думите ѝ Министерският съвет трябва да вземе решение и да го внесе в Народното събрание. Колегата й Даниел Митов също предложи да се изчака решението на Министерския съвет и след това то да се обсъди в пленарна зала.

Според Кристиан Вигенин от „БСП за България“ всеки опит за разговаряне по същество по темата за Република Северна Македония е предотвратяван с процедура. Да се твърди, че такова заседание е излишно, е неоснователно, допълни той и припомни, че Народното събрание може да вземе всяко решение, което прецени и да задължи министър-председателя да предприеме действия. По думите му от ГЕРБ-СДС, „Има такъв народ“, ДПС и „Възраждане“ се опитват да злоупотребяват с темата за РСМ.  

Проф. Георги Михайлов от „БСП за България“ каза, че основната власт в България е в ръцете на парламента и да се говори, че такъв важен въпрос може да бъде решен само от министър-председателя, е измиване на ръцете. 

ДПС, ГЕРБ и ИТН провалиха това заседание, ние сме готови да говорим по тази тема, с когото и когато  е необходимо, каза Атанас Михнев от „Продължаваме промяната“.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини