Кабинетът отхвърля идеята на Борисов ветото да се гласува спешно преди вота

Правителството не приема предложението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов парламентът да гласува още днес следобед одобрява ли да отпадне ветото за членство на Македония в ЕС.

Това е станало ясно от отговор на началника на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова пред Dnevnik.bg.

На брифинг по-рано днес Борисов предложи ГЕРБ да подкрепи в пленарна зала падането на ветото непосредствено преди да бъде гласуван поисканият от неговата партия вот на недоверие на кабинета. Формално такова гласуване е невъзможно в толкова кратък срок, тъй като нито Министерски съвет е внесъл такова предложение в НС, нито то е минало през парламентарните комисии.

Премиерът Кирил Петков няма да отстъпи от вече многократно обявяваната формула за решението за Македония - да мине първа през парламентарната комисия по външна политика, след това през пленарната зала, където да получи широка подкрепа и след това през Министерския съвет, е заявила Лена Бориславова.

Днес от 15 ч. заседава на комисията на външни работа в Народното събрание. На заседанието трябва да бъдат обсъдени документи по френското предложение за отпадане на ветото за Македония.

Вече започна заседанието на Министерския съвет, в което външният министър трябва да внесе за одобрение българската позиция за утрешния Европейски съвет по темата за разширяването на ЕС към Западните Балкани. 

Парламентът ще гласува искания от ГЕРБ-СДС вот на недоверие към кабинета на Кирил Петков на извънредно заседание от 19:10 ч. 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини