Слави Трифонов: От френското предложение за Северна Македония става ясно, че Кирил Петков е водил друга външна политика

Френското предложение за стартиране на преговорите с Република Северна Македония за членство в Еврoпейския съюз (ЕС) вече е факт и то изтече в медиите. От него става безусловно ясно, че Кирил Петков е водил друга външна политика, различна от политиката на Външно министерство. Това каза в специално изявление по телевизия 7/8 лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов.

В този документ се говори за "българско малцинство", а това е нещо, което ние като българи никога не сме приемали, защото истината е, че в Северна Македония няма българско малцинство, а има българи. 

"В т. нар. предложение се казва, че трябва да пуснем Северна Македония да стартира преговорите, а ЕС и Франция ще гарантират, че Северна Македония ще си изпълни после ангажиментите към нас. После ще приеме българите в конституцията си като държавотворен народ и после ще приеме решенията от договора за добросъседство от 2017 г. А гаранция за това, че после това ще се случи ще дадат Франция и ЕС. Тоест гаранция - Франция", заяви Трифонов.

По думите му има и друго абсурдно нещо в това френско предложение и визира неприемането от наша страна на съществуването на македонски език. Трифонов обясни, че всички останали европейски държави, ще признаят македонския език, а на България ще признаят, че ние не го признаваме. "Това е резултатът от двойнствената политика на Кирил Петков от момента, в който стана министър-председател", добави Трифонов. 

Той коментира като внушения твърденията за мафия и корупция от страна на ИТН. По думите му това са "нелепи обяснения за некадърността и националното предателство на Кирил Петков". 

Трифонов съобщи, че другата седмица ИТН ще заяви позицията си в парламента чрез депутатите си. "Търговията с депутати през последните дни е толкова унизителна и срамна работа и показва само едно, че Кирил Петков иска да си запази властта на всяка цена. Каква позиция ще имат другите партии - това си е тяхна работа. Не съм разговарял и не съм преговарял с никого. Коалиция между ИТН с ГЕРБ и ДПС няма и няма и да има", заяви лидерът на ИТН.

Към премиера Кирил Петков и вицепремиера Асен Василев той се обърна с думите: "Явно вие сте били в Канада, докато аз съм бил тук в България и не ме познавате. Аз няма да се спра. Всички депутати да вземете и да ми оставите само Тошко Йорданов, аз пак няма да спра, защото на моя страна е справедливостта и няма какво да губя". 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини