Работници от ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград ще излязат на протест в понеделник

Служители и работници на топлоелектрическата централа (ТЕЦ) "Марица 3" в Димитровград ще стартират ефективни протестни действия от 9 май, съобщава БТА.

В плановете им е протест пред централата и блокиране на околовръстния път на Димитровград, който е Трасето на I-5 от Русе до Хасково. Републиканския път I-5 съвпада с Европейски път Е85 и е връзката между двата областни града Хасково и Стара Загора.

Централата бе затворена принудително на 21 април. Причината за мярката на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Хасково бе системното неизпълнение на предписанията и установените нарушения на условията на Комплексното разрешително на ТЕЦ-а. От РИОСВ - Хасково, както и областния управител Катя Панева бяха заявили, че централата ще бъде спряна до привеждане на горивната инсталация в състояние, което не води до опасни замърсявания на околната среда и до рискове за човешкото здраве. За това дружеството бе санкционирано многократно, но не предприемаше действия за отстраняване на проблемите. Вчера Административният съд в Хасково отхвърли искането за спиране на заповедта за прекратяването на работа на мощностите.

От централата твърдят, че няколкостотин души персонал са обезпокоени за работните си места и за бъдещото си препитание, защото и към момента все още няма яснота кога работата ще бъде подновена, се казва в съобщението до медиите.

За значимостта на централата Министерството на енергетиката е издало становище, цитирано от РИОСВ в съдебното определение и то е, че балансовия показател на ТЕЦ "Марица 3" в общо произведената електроенергия за страната през 2021 година е 0. Местната топлоцентрала през изминалата година е произвела едва 0,48% от общото количество електроенергия на България. Но по думите на главния юристконсулт на ТЕЦ "Марица 3" Юлиян Семерджиев, цитиран в становището, спирането на важната за националната сигурност мощност, предвид стремглавото увеличение на цените на електрическата енергия и спрените доставки на природен газ, е недомислен политически пиар и цели дестабилизиране на българската енергетика.

Припомняме, че от своя страна димитровградчани два пъти излизаха на протест срещу лошия въздух в Димитровград, замърсяването със серен диоксид и пепелта, която се сипе в града. Като РИОСВ винаги е сочила за основен замърсител ТЕЦ "Марица 3", поради факта, че е единственото промишлено производство в района, отделящо вредния за околната среда серен диоксид.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    Ти
    Тити
    12 -7
    17:21, 6 май 2022
    И стещу кой ще протестирате, срещу Ковачки, който не иска да влага и лев за да направи условията ви на труд поносими или срещу институциите, които щазитиха живота и здравето на десетки хиляди хора?
    • Ко
      Контра протест
      8 -7
      21:32, 6 май 2022
      Ще протестират за заплатките си , тях нашето здраве не ги интересува !
      Нас пък не ни интересува вашите заплати изкарани за сметка на здравето на нашите семейства
    • !?
      !?
      6 -6
      13:41, 7 май 2022
      И те искат да дишат чист въздух, сигорно ковашки ги е заплашил с уволнение ако не протестират! Интересно дава ли им ваучери за храна които важат някъде другаде освен само в неговия магазин?
    • 22
      22
      5 0
      18:51, 8 май 2022
      Институционално защитените, няма ли да излезете на протест???
      Днес пак сме обгазени в 18:00 /лятно часово време/
      или 17:00 /астрономическо време/ SO2 от 273,591 um/m3
      или това не се брои щом "ОСНОВНИЯ" замърсител НЕ РАБОТИ!!!
    • 22
      22
      5 -1
      19:08, 8 май 2022
      За 19:00 часа /лятна часово време/ 18:00 /астрономичско време/
      SO2 317.604 um/m3!!!
      Или пак няма значение???
  • 2
    Бе
    Безсрамници
    4 -7
    11:31, 8 май 2022
    200 работници срещу 50 - хилядно население на общината .
    В случая те са и срещу тях си , но разликата е че получават заплати .
    Онези от които зависи модернизацията , която едва ли ще стане стоят далече от тук и заедно с две , три мижитурки тука дърпат конците .
  • 3
    22
    22
    8 -4
    18:26, 8 май 2022
    До умнокрасивите, кажете от къде е тази стойност
    от 273.591 микрограма/м3 за SO2
    при положение, че "ОСНОВНИЯ" Ви замърсител НЕ РАБОТИ???
    Ето Ви снимка:
    http://store.picbg.net/pubpic/7A/51/fbd9416b77347a51.png
    От тук:
    http://www.eea.government.bg/kav/reports/air/qReport/46/01#param-data
    • Абе 22 , как да те нарече човек вече не знам , само ти оспорваш констатациите на оторизираните органи , работиш само в една посока и тя се вижда коя , защо ли ?
      Защо не покажеш някоя снимка какво бълва котела когато работи .
      Серсемеджиев всеки ден ти дава инструкции , а може би самия това си ти.
  • 4
    Оп
    Опушен
    0 -2
    21:28, 8 май 2022
    Чудя се защо зеленясалите не протестират, когато от трошачката на Каолина се носят облаци от прах към града.А те са по права линия на около 2 километра . И все Сахара е виновна.Може би защото от Каолин предвидливо са станали спонсори и на медии и на община.
    • Ка
      Каолин
      2 0
      21:59, 8 май 2022
      Опушен дори да е така , а то не е , правиш ли разлика от серен диоксид и това за което ти казваш .
      А ТЕЦА на кого е спонсор , на станциите който измерват качеството на въздуха .
      Че предлагате и кеш !

Още новини

Последни новини