ДПС и БСП: Бюджет 2022 е баланс по време на криза, опозицията-трябва повече контрол при харченето му

    ДПС и БСП в Кърджали обявиха Бюджет 2022 на общината за баланс по време на криза. Опозицията в лицето на ГЕРБ, ДБ и независими поиска повече контрол на разходването му. План сметката бе приета с гласовете на общинските съветници от ДПС и БСП.

    Предложеният на днешната сесия на местния парламент Бюджет 2022 възлиза на 88 880 000лв. В сравнение с началния план за 2021г. от 75 700 000лв. увеличението е над 17 %.Този ръст се дължи на завишени държавни трансфери за делегираните дейности за 2022г.,както и на неусвоен преходен остатък от 2021г. в размер на 6 138 600 лв.,основно с целеви характер на средствата.

    Председателят на бюджетната комисия Елван Гюркаш посочи,че пандемията и войната нанасят огромни щети на цели сектори на икономиката на страната , което рефлектира и на Община Кърджали. Неизвестните са много, но Бюджет 2022 предлага политика на стабилност, подчерта тя. Елван Гюркаш призова съветниците да подкрепят план сметката. Д-р Сезгин Бекир подчерта социално ориентираните разходи, възлизащи на 5 млн.лв.

    Направихме над 50 предложения при среща с общинското ръководство, като те бяха насочени в 13 направления. Предложенията ни бяха приети и ние социалистите ще подкрепим бюджета. Това каза от трибуната председателят на групата съветници от БСП Милко Багдасаров.

    80% от тротоарите и улиците имат нужда от основен ремонт. Общината работи мудно. Предвидени са 2 млн.лв.но няма гаранция ,че ще бъдат усвоени. Трябва да се спрат неразумните харчове, като загробените 1 млн.лева за незавършената зала за Общинския съвет. Това заяви общинският съветник от Демократична България Радослав Милев. Той поиска най-после да се въведе видеонаблюдение срещу вандалите в града. Поиска също санкции за строителните фирми,разкопаващи улици и тротоари, които не поправят качествено.

    Независимият Огнян Иванов обвини администрацията в укриване на информация от съветниците. Той поиска контрол при прехвърлянето на средства от перо в перо на план сметката. Завърши с анегдот:“Защо във кв.“Възрожденци“ няма рапъри?Защото няма улици, на които да израстнат!“

    ПП ГЕРБ няма да подкрепи Бюджет 2022 г. защото той не решава проблемите на хората, декларира Лидия Асенова.

    Градоначалникът инж.д-р Хасан Азис подчерта, че е отворен за диалог и предложения от групи съветници и отделни народни избраници. Готов съм да се срещна с Вас, където и когато пожелаете във формат предложен от вас, обърна се той към опозицията. Кметът посочи,че освен за града трябва да се мисли и за селата. Приоритет е водоснабдяването им. Проблем е и уличната мрежа.В града тя е с дължина 76 км,а в общината 95 км. Над 100 км са селските улици без настилка. Той посочи, че се търси баланс.За града са приети предложенията на граждани, групи съветници и комисия на общината. Ще бъдат ремонтирани 13 артерии.

    В тази трудна година мислим предимно за децата, за нашето бъдеще и бюджетът има такава философия каза още Хасан Азис. Той даде примери: ще бъде изграден Скай парк в „Арпезос Север“. За него се търси готов проект. Предвидена е нова детска градина във „Възрожденци“, детска ясла до Пожарната, разширение на две детски градини, ремонт на Спортното училище. Вече е готов въжения парк за деца в „Простор“.

    Градоначалникът отговори изчерпателно на въпроси за видеонаблюдението, туристическия информационен център, концесията на басейните.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Из
      Избирател
      1 0
      19:03, 26 апр 2022
      Този път открито :предаване интересите на гражданите на града, на нас избирателите на БСП, от шайката предатели начело Багдасаров. Цената - пари за крадене от него за волейбол, баскетбол и т. н., а за Кючуков общински имот под наем на нищожна цена - магазин сувенири, част от клуб"Червеното"

    Още новини

    Последни новини