Михайло Подоляк: Украйна е готова за голямата битка на Изток

Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на президента, каза, че преговорите между президентите на Украйна и Русия могат да се проведат след военен сблъсък в Донбас, в който Киев е решен да спечели.

Украйна каза, че е готова да води "голяма битка" в източната  част от територията си, приоритетна цел на Москва, където евакуацията на цивилни граждани продължава заради страховете от предстояща офанзива, предаде Франс прес.

"Украйна е готова за големите битки. Украйна трябва да ги спечели, включително в Донбас", заяви Подоляк, цитиран от Интерфакс-Украйна.

"И когато това се случи, Украйна ще е в по-силна позиция в преговорите, което ще й позволи да диктува определени условия", добави Подоляк.

"Готови сме да се бием и в същото време да търсим дипломатически пътища, за да спрем тази война", каза вчера украинският президент Володимир Зеленски на пресконференция с австрийския канцлер Карл Нехамер, който беше в Киев.

След като оттегли войските си от региона на Киев и от Северна Украйна, Русия превърна в приоритет пълното овладяване на Донбас, който от 2014 г. е частично контролиран от проруски сепаратисти. 

Първият етап от настъплението на руските войски вече е започнал в Донбас, очаква се пристигане на подкрепления за втория етап. Това заяви Олексий Арестович, съветник на ръководителя на кабинета на президента, в интервю .

Арестович каза, че Руската федерация ще се опита да извърши офанзива едновременно от север и от юг.

"Сега всички чакат втория ешелон. И вторият ешелон: това са 10 БТГ (батальонни тактически групи), които идват от Далечния изток, последната, 5-та армия; и тези, които бяха изтеглени от север от нас - от Киев, Чернигов и Суми", каза той.

В същото време, според Арестович, подкрепленията от Далечния изток все още не са достигнали до настъпателните позиции. И войските, изтеглени от север, все още не готови за настъпление.

По-рано Алексей Арестович, съветник на ръководителя на кабинета на президента, каза, че през следващите две седмици в Донбас ще се водят тежки боеве, което ще определи съдбата на следващата фаза на войната. Освен това нашествениците засилиха усилията си в посока Запорожие и Херсон.

Съветникът на министъра на вътрешните работи на Украйна Вадим Денисенко смята, че руските нашественици могат да опитат втори път да щурмуват Киев и не може да се изключи атака срещу Одеса като друга тяхна цел.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини