В Индия откриха динозавърски яйца

Геолози съобщиха, че в Южна Индия са открили стотици динозавърски яйца на възраст от около 65 милиона години, съобщи Би Би Си, цитиран от БТА.

Учените попаднали на находката по време на разкопки край древно речно корито в щата Тамил Наду. Когато разкопките стигнали по-голяма дълбочина, геолозите открили онова, което изглеждало като фосилизирани яйца. Снимки и проби били изпратени до различни университети, които потвърдили, че това са динозавърски айца.

Всяко яйце е с диаметър между 13 и 23 сантиметра и е заровено в пясъчно гнездо. Ръководителят на екипа М. Рамкумар заяви, че находката е значима и може да помогне за разгадаване на мистерията, свързана с изчезването на динозаврите.

Интересното е, че яйцата бяха открити в различни геоложки пластове, което означава, че динозаври са идвали по тези места отново и отново години наред, обясни той. Освен това открихме депозити вулканична пепел върху яйцата, което показва, че вулканична активност може да е причинила изчезването на динозаврите. Установихме също, че яйцата не са оплодени и не са мътени. Нужни са допълнителни изследвания, за да научим повече неща за находката, допълни Рамкумар.

Учените са на мнение, че яйцата са от месоядни зауроподи. Останки от зауроподи са намерени на всеки континент, включително в Антарктида. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини