Руските войски са напуснали Чернобил, вероятно има облъчени

Руските войски са напуснали територията на атомната централа в Чернобил, съобщи украинското министерство на енергетиката, като се позовава на информация, подадена от персонала на централата, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Украйна съобщи, че три конвоя от руските сили вече са напуснали района на централата и са се насочили към Беларус, а останалите войски се подготвят също се да се изтеглят.

Засега няма коментар по темата от страна на руските власти.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи, че е била информирана от Украйна, че руските сили са предали "в писмена форма контрола" на централата на украинския й персонал, предаде Асошиейтед прес.

МААЕ допълва, че провежда тесни консултации с украинските власти за изпращане на първа мисия на организацията за подпомагане и поддръжка в Чернобил през следващите няколко дни.

Руските военни може да са получили вътрешно облъчване поради радиоактивния прах в зоната на Чернобил по време на превземането на атомната електроцентрала в Чернобил. Това казаха по-рано служители на АЕЦ в коментар пред Ройтерс.

На 24 февруари руски войници, които превзеха атомната електроцентрала в Чернобил, прокараха бронирана техника през силно токсичната зона на Червената гора и вдигнаха облаци радиоактивен прах. Освен това в Червената гора военни са копали окопи.

Руснаците не са използвали никакво противорадиационно оборудване.

Това е "самоубийствено", казват служителите на АЕЦ, тъй като радиоактивният прах, който те вдишват, вероятно е причинил вътрешно радиационно облъчване в телата им.

На 25 февруари Държавната ядрена инспекция на Украйна съобщи за повишаване на нивата на радиация в атомната електроцентрала в Чернобил.

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ба
    Бай Тънас
    2 0
    08:40, 1 апр 2022
    Радиация и облъчване не ги плаши а липсата на водка.
  • 2
    Хм
    хм
    3 0
    12:53, 1 апр 2022
    На Путин никога не му е пукало колко хора ще умрат. За него това никога не е имало значение.
  • 3
    Ра
    Ради
    0 0
    15:08, 1 апр 2022
    Тази радиация, вероятно, се разпространява навсякъде, благодарение на вятъра. Как да се предпазят хората.
Последни новини