Гърци подкарват от днес хасковските диви прасета

От днес дивите прасета вече стават ловен трофей

Ловът на диви прасета започва днес, съобщават от хасковското ловно-рибарско дружество. Първите изстрели по дивата шунка ще имат честта да дадат 4-ма гръцки ловци. Те са любими гости по ловните полета, защото плащат в евро за стрелба, водач и бройка отстрелян дивеч. Нашите ще залагат пусии от събота - 3-ти октомври, защото според българското законодателство отстрелът е разрешен само през почивните или празнични дни. 1500 ловци в 35 ловни дружинки има на територията на хасковска, минаралбанска и стамболовска община.

Оказа се, че има цели 110 свободни места за авджии. Това съобщи председателят на местното дружество Милко Андонов. Бройката е близо 10 пъти повече от свободните места във всички останали общини, взети заедно. За разлика от тях обаче, хасковското дружество ще обявява конкурс за нови ловци. Документи могат да се подават от днес. Единственото изискване е кандидатът да бъде 18-годишен и да бъде приет „радушно“ от дружинката.

1500 местни ловци тръгват от събота по горите

Ловът на диви прасета е разрешен до 31 декември, заедно с лова на дребен дивеч - зайци, яребици, фазани. До края на октомври разрешен за отстрел е и пъдпъдъкът, а до края на ноември може да се стреля по гълъби и гривеци. Хищниците са разрешени повсеместно, сърните и елените - абсолютно забранени, предупреждават контролните органи.

Ловната дружинка трябва да те "приеме" е изискването към младите ловци
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини