Зеленски съобщи за проведен разговор с Кирил Петков

В профила на украинския президент Володимир Зеленски в Туитър на адрес @ZelenskyyUa бе публикувано съобщение, че той е провел разговор с българския премиер Кирил Петков.

В съобщението се казва: "Имах конструктивен разговор с българския премиер Кирил Петков. Той беше информиран за хода на противодействието на руската агресия. Критичната хуманитарна ситуация в украинските градове и села беше обсъдена. Ние трябва да спрем хуманитарната катастрофа заедно!".

Във видеообращението си тази нощ Зеленски, видимо раздразнен, призова западните страни да предоставят част от военното оборудване, което те са натрупали в запас и ги попита дали те се страхуват от Москва, предаде Ройтерс.

Няколко страни обещаха да изпратя противотанкови и провивъздушни ракети, както и малки оръжия на Украйна, но Зеленски заяви, че Киев се нуждае от танкове, самолети и противокорабни системи.

"Това е нещо, което нашите партньори имат, това което просто трупа прах там. Това е всичко нужно не само за свободата на Украйна, но и за свободата на Европа", подчерта той.

Украйна се нуждае от само 1 процент от самолетите на НАТО и от 1 процент от танковете на НАТО и няма да иска повече, добави Зеленски.

"Ние вече чакаме 31 дни. Кой командва евроатлантическата общност? Наистина ли това е Москва? Заради това че всява страх?", допълни той.

Вчера Зеленски разговаря с полския президент Анджей Дуда и изрази разочарование, че изтребители руско производство в Източна Европа все още не са били прехвърлени на Украйна, се казва в изявление на канцеларията на Зеленски.

"Цената на бавенето по въпроса със самолетите е животът на хиляди украинци", е заявил Зеленски, цитиран от неговата канцелария.  Той е заявил, че и Полша, и САЩ са заявили готовността си да вземат решение за самолетите.

Facebook коментари

Последни новини