Украйна казва, че си е върнала Тростянец, но е загубила Славутич

Руската армия е поела контрола върху град Славутич, в който живее персоналът на атомната централа Чернобил, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на местните власти. За кратко кметът на града е бил задържан, което е предизвикало проукраински демонстрации.

Юрий Фомичев заяви по телефона за Франс прес, че вече е на свобода, след като вчера за неговото арестуване беше съобщено от регионалната администрация на Киев. След като беше освободен, кметът на Славутич взе участие в антируски протест, в който са участвали около 5000 души. Пред тях Фомичев увери, че руските военни скоро ще напуснат града.

"Руските окупатори превзеха Славутич и окупираха общинската болница", написа вчера в Телеграм администрацията на киевска област, която включва и Славутич, град с 25 000 души население, намиращ се на 160 километра северно от столицата и построен след аварията в Чернобил през 1986 г.

Протестиращите в града разгърнаха огромно украинско знаме и се насочиха към болницата. Областната администрация публикува снимки на десетки хора, струпани около знамето на Украйна, които скандират "Слава на Украйна". Според областите власти руските сили са стреляли във въздуха и са хвърлили шумозаглушителни гранати по тълпата.

Вечерта във Фейсбук кметът на града обяви, че най-малко трима души са починали, но не поясни при какви обстоятелства и кога е е станало това. Той добави, че сред жертвите има и цивилни. "Ние защитавахме твърдо нашия град, но нашите сили бяха напълно неравностойни", каза кметът.

Международната агенция за атомна енергия  изрази в четвъртък безпокойство, след като е била информирана от украинските власти за бомбардировки по Славутич.

Всичко това се случва няколко дни след като бе извършена първата ротация на служители, отговарящи за ежедневните дейности на обекта за радиоактивни отпадъци към централата Чернобил, която е под контрола на руските сили. В продължение на 4 седмици стотина украински техници трябваше да управляват ежедневните операции на място, без да бъдат сменени от техни колеги.

Украинските сили са си върнали контрола над град Тростянец в Североизточна Украйна, където се водеха сражения с руски войници, съобщи украинското министерство на отбраната, цитирано от Франс прес.

"Град Тростянец в Сумска област е освободен от руските окупационни войски", написа министерството в "Телеграм", позовавайки се на сведения от 93-та бригада на украинските въоръжени сили.

Отвоюването на града, който се намира на около 50 км от Суми и бе с население от около 20 000 души преди руската инвазия, изглежда е значителен напредък на украинската армия, която започна контраатаки в някои райони. 

"Руската армия избяга от Тростянец, изоставяйки оръжия, техника и боеприпаси", се казва в изявление на министерството на отбраната. То публикува снимки, показващи украински военнослужещи и цивилни сред разрушени сгради.

Няколко ракетни удара бяха нанесени по западния украински град Лвов. Петима души са ранени, съобщи областният управител Максим Кoзицки, цитиран от Ройтерс.

По-рано представител на общинския съвет съобщи за три мощни експлозии край града. Журналисти от Ройтерс на терен видяха как се издига черен дим от североизточната част на града.

Ударите са били нанесени по източния Личакивски район, предаде Франс прес.  Козицки публикува в "Телеграм" видео, в което шофира и казва, че се връща от мястото, където са паднали ракетите. "Всичко е под контрол. . . запазете спокойствие", заяви той.

"Днес бяха поразени стратегически инфраструктурни обекти", заяви Козицки. "Единият от тях е склад за горива в град Лвов, в жилищен квартал, а вторият е военен обект, завод, който също се намира в жилищен район", поясни той и уточни, че всеки от двата обекта е бил ударен с по две ракети.

"С тези удари агресорите искаха да кажат "Добре дошъл" на президента Байдън, който по това време беше в Полша", каза кметът на Лвов Андрий Садови.

Началникът на украинската президентска администрация Андрий Йермак пък заяви в Телеграм, че руските ракетни удари по Лвов са опит да бъдат сплашени украинците и дипломатите на демократичните страни, които се намират сега в града.

Лвов бе относително пощаден от сраженията досега, отбелязва Франс прес.

Руските сили стрелят по ядрен изследователски център в град Харков, се казва в пост на украинския парламент, публикуван в Туитър, предаде Ройтерс.

"Засега не е възможно да оценим мащабите на щетите заради сблъсъците, които не престават в района на ядрения обект", се казва в поста, като се цитира Държавния регулаторен инспекторат на Украйна. В самия сайт на инспектората засега няма никакви новини за нападението.

По-рано днес руски снаряди паднаха в пределите на Института за физика и технологии в Харков. По същото време директорът на института каза, че активната зона, в която се намира ядреното гориво, остава незасегната.

Харков, вторият по големина украински град, преживя някои от най-тежките бомбардировки от началото на инвазията на 24 февруари.

Източник: БТА

Коментари в сайта

Последни новини