Украйна унищожи голям руски десантен кораб

В четвъртък Украйна заяви, че са унищожили "Орск", десантен кораб, акостирал в пристанището Бердянск на Азовско море. Видео от града показва облаци дим, изливащи се от зоната на дока, както и множество експлозии. 

По-късно от пресслужбата на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна съобщиха, че "в оперативната зона на Азовско море по време на удар по окупираното от нашествениците пристанище Бердянск е унищожен големият десантен кораб "Саратов". Повредени са големите десантни кораби "Цезар Куников" и "Новочеркаск"."

САЩ оцениха, че Украйна вероятно е извършила успешна атака срещу руски кораби в Бердянск, според служител на отбраната. Не е ясно обаче какъв вид оръжие или оръжия са използвани при атаката, съобщи CNN.

Оценката отразява подобно изявление на британското министерство на отбраната, което казва, че украинските сили са атакували "високоценни цели" в окупираните от Русия райони на Украйна, включително десантен кораб и складове за боеприпаси в Бердянск.

"Орск", за който се отнасяха първоначалните съощения, наскоро беше представен като част от обширен новинарски репортаж в пропутинската международна телевизионна мрежа RT (контролирана от държавата руска медия, смятана за рупор на Кремъл, под международни санкции oт началото на март). На следващия ден корабът избухна в Украйна, разказва CNN.

Телевизионният материал започва с видео с дрон, гледащ надолу към "Орск", докато репортерът споменава кораба по име. Докато камерата показва как бронетранспортьор бавно се издига от кораба, репортерът заявява: "Това е уникална гледка: руска военноморска армада в пристанище, което украинските войски са изоставили без бой, оставяйки съоръженията му напълно непокътнати."

По-късно, стоящ на палубата, репортерът разкрива част от оръжията на кораба, включително две големи военноморски оръдия, преди да продължи да описва в подробности основната функция на кораба като деснатен.

"Целта на този кораб е да превозва войски и тежко оборудване. Той може да побере до 20 танка или 40 бронетранспортьора, заедно със стотици и стотици войници", казва репортерът в материала. "За да успее операцията на Русия, от първостепенно значение е войските да се снабдяват и подсилват непрекъснато", продължава репортерът.

Като индикация защо загубата на Орск може да представлява значителна пречка за Русия, руски офицер, стоящ на кея, казва: "Нашето пристигане тук е важно събитие, то отваря напълно нови възможности за Черноморския флот да използва съществуващата украинска инфраструктура за нашите логистични операции."

Министерството на отбраната на Русия не е дало официален коментар за експлозията. Корабът беше обхванат от пожар в пристанището Бердянск в Югоизточна Украйна, събитие, заснето в социалните мрежи. В различни видеоклипове се виждат пожари да бушуват на дока, докато вторични експлозии отекват в целия град.

Въоръжените сили на Украйна твърдят, че са отговорни за унищожаването на кораба, въпреки че не дават подробности за оръжията, използвани при атаката, уточняват CNN.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини