Общото събрание на ООН прие резолюция за оказване на помощ на Украйна и критикуваща Русия

Изображение 1 от 2

    Общото събрание на ООН прие днес с огромно мнозинство резолюция, настояваща да се осигури достъп за предоставяне на помощ и защита на гражданското население в Украйна и критикуваща Русия, че създава тежка хуманитарна ситуация след нахлуването си на украинска територия преди месец, предаде Ройтерс.

    Резолюцията, подготвена от Украйна и нейни съюзници, получи подкрепа от 140 гласа, 38 държави се въздържаха, сред които Китай, а 5 бяха против – Русия, Сирия, Северна Корея, Еритрея и Беларус.

    Вчера службата на върховния комисар на ООН по правата на човека съобщи, че е потвърдено, че най-малко 1035 цивилни са били убити и 1650 ранени за един месец война в Украйна, предаде Ройтерс.

    Сред загиналите са 90 деца, уточни базираната в Женева агенция. Тя предположи, че истинските числа са значително по-високи заради закъснения в подаването на информация от районите с интензивни бойни действия, включително от обсадения южен град Мариупол.

    Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) заяви в отделно изявление, че 4,3 милиона деца - повече от половината от приблизително 7,5-те милиона жители на страната под 18-годишна възраст - са били принудени да напуснат дома си. Повече от 1,8 милиона от тях са избягали в чужбина.

    Източник: БТА

    Коментари в сайта

    Последни новини