Дмитрий Медведев: Глупаво е да се смята, че санкциите на Запада ще променят курса на руските власти

Глупаво е да се смята, че санкциите на Запада срещу руския бизнес ще променят курса на руските власти, заяви бившият руски президент Дмитрий Медведев в интервю за руската информационна агенция РИА Новости, предаде Ройтерс.

Санкциите само ще сплотят руското общество и няма да доведат до недоволство на народните маси срещу властите, каза Медведев, който понастоящем е заместник-председател на руския Съвет по национална сигурност.

Вчера САЩ наложиха нови санкции срещу Русия, вземащи под прицел десетки руски отбранителни компании, 328 депутати и Герман Греф, шефа на най-голямата руска банка "Сбербанк", в момент, когато Вашингтон засилва натиска срещу Москва заради нахлуването в  Украйна, предаде Ройтерс.

Министерството на финансите на САЩ публикува освен това насоки на сайта си, в които предупреждава, че свързани със злато трансакции, в които участва Русия, биха могли да подлежат на санкции от американските власти, за да не може Русия да заобиколи санкциите. "Нашата цел тук е методично да премахнем предимствата и привилегиите, от които Русия някога се ползваше като участник в международния икономически ред", каза висш служител.

От началото на руското нашествие в Украйна САЩ и съюзниците им наложиха санкции на няколко етапа и взеха на прицел най-големите кредитори в страната и президента Владимир Путин. Според американския служител САЩ са предупредили Путин, че ако нахлуе в Украйна Русия веднага ще понесе сериозни последици и са изпълнили тази заплаха. Той отбеляза, че в Русия инфлацията и икономическите трудности са значителни и ще доведат до изпадането й от класацията на 20-те водещи икономики в света. Русия скоро ще бъде изправена пред остър недостиг на идеи, талант и технологии, благодарение на които да остане конкурентна в 21 век и това ще е стратегически провал, предизвикан от Путин, каза служителят.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини