НАТО утвърди разгръщането на допълнителни батальони по източния фланг

На днешното извънредно заседание държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО одобриха разполагането на съюзнически батальони в България, Румъния, Словакия и Румъния. Това съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг на пресконференция след края на срещата.

Той отбеляза, че с това решение батальоните по източния фланг стават осем, заедно със силите, изпратени в Полша, Естония, Литва и Латвия. По неговите думи се увеличава броят на съюзническите сили, поставени в повишена готовност.

Решени сме да помогнем на Украйна, с каквото можем. Имаме отговорност конфликтът да не се задълбочи допълнително, добави той по повод войната в Украйна.

Сигурността не е безплатна, затова се съгласихме да удвоим разходите за отбрана, съобщи Столтенберг. 

Лидерите на страните членки на НАТО удължиха днес мандата на генералния секретар на организацията Йенс Столтенберг с още една година, за да помогне на 30-членния алианс да премине през кризата със сигурността, предизвикана от руската инвазия в Украйна.

Бившият норвежки премиер бе избран за генерален секретар на НАТО през октомври 2014 г. Неговият мандат, който изтичаше през септември, се удължава за втори път, отбелязва АП.

Полското предложение за изпращане на миротворци в Украйна

На въпрос дали полското ръководство е поставило на масата днес за обсъждане предложението за изпращане на мироопазваща мисия в Украйна и ако да, какъв има ли някакво решение, Столтенберг отговори:

"Обсъдихме широк спектър от въпроси и посланието е, че трябва да бъдем единни и също така, че трябва да предоставим подкрепа на Украйна. В същото време ние носим отговорност да гарантираме, че този конфликт няма да се превърне в пълномащабна война между НАТО и Русия. И това е и причината съюзниците да декларират, че няма да разполагаме войски на място в Украйна, защото единственият начин да направим това е да сме готови да влезем в пълен конфликт с руските войски."

В изявлението си Столтенберг каза, че съюзниците се съгласяват да „подобрят готовността и готовността за химически, биологични, радиологични и ядрени заплахи“.

Русия се опитва да създаде някакъв претекст за използване на химически и биологични оръжия

"Ние сме загрижени, отчасти защото виждаме реториката и виждаме, че Русия се опитва да създаде някакъв претекст, обвинявайки Украйна, САЩ, съюзниците от НАТО [в] подготовка за използване на химически и биологични оръжия. И преди сме виждали, че този начин на обвиняване на другите всъщност е начин да се създаде претекст да направят същото и те самите. И разбира се, обвиненията срещу Украйна и съюзниците от НАТО са абсолютно неверни. Всяка употреба на химическо оръжие ще промени изцяло естеството на конфликта. Това ще бъде грубо нарушение на международното право и ще има широко разпространени последици и, разбира се, ще бъде изключително опасно. Това ще засегне хората в Украйна."

"Така че това просто подчертава важността на незабавното прекратяване на тази война, защото това е опасна ситуация и затова ние налагаме санкциите и затова подкрепяме Украйна. Съюзниците се съгласиха да доставят оборудване, което да помогне на Украйна да се предпази от химически, биологични, радиологични и ядрени заплахи. Това може да включва оборудване за откриване, защита и медицинска подкрепа, както и обучение за дезактивация и управление на кризи. Ние също така повишаваме готовността и готовността на съюзниците за химически, биологични и ядрени заплахи. Нашият висш военен командир, генерал Уолтърс, активира химическите, биологичните, радиологичните и ядрените отбранителни елементи на НАТО, а съюзниците разполагат допълнителна химическа, биологична и ядрена защита, за да подсилят нашите съществуващи и нови бойни групи. Така че ние предприемаме мерки както за подкрепа на Украйна, така и за да се защитим."

Без конкретика по исканията на Зеленски

"Всички слушахме много внимателно президента Зеленски. И много от лидерите в залата са имали контакти с него през тези седмици. Аз също говорих с него и украинският министър на отбраната участва в нашата среща на министрите на отбраната миналата седмица. Слушахме внимателно. И разбира се, ние взехме под внимание неговото много състрадателно послание към всички съюзници в НАТО.

Съюзниците от НАТО оказват значителна подкрепа на Украйна. И ние предлагаме също смъртоносни оръжия, усъвършенствани системи, както и системи, които им помагат да свалят самолети и да атакуват бойни танкове с противотанкови оръжия и много други видове системи, включително дронове. Няма да навлизам в подробности за точния тип системи, които внедряваме. Има тесен контакт между съюзниците от НАТО и Украйна. Но това, което мога да кажа, е, че съюзниците правят каквото могат, за да подкрепят Украйна с оръжие, така че Украйна да може да се защити. Самоотбраната е право, залегнало в Устава на ООН.

В същото време ние носим отговорност да предотвратим този конфликт да се превърне в пълномащабна война в Европа, включваща не само Украйна и Русия, но съюзниците от НАТО и Русия. Това ще бъде по-опасно и по-пагубно.

Това, което правим, е, че доставяме много оборудване и това е отговорът. Но няма да навлизам в подробности. Не мисля, че е разумно от оперативни причини, ако изброя точно какво, кога и как доставяме основно оборудване за Украйна. Съюзниците от НАТО се активизираха и това е от съществено значение за напредъка, който успяха да постигнат в борбата срещу нахлуващите руски сили."

Коментари в сайта

Последни новини