Украинските власти твърдят, че 15 000 жители на Мариупол са били депортирани в Русия

Украинските власти казаха, че около 15 000 жители на Мариупол са били "нелегално депортирани" в Русия, откакто руските въоръжени сили завладяха части от обсадения от тях пристанищен град на брега на Азовско море, предаде Ройтерс. 

Цивилните, които са блокирани в южния украински град, чието население преди началото на войната беше около 400 000 души, се намират в отчаяно положение и нямат достъп до храна, питейна вода и отопление, предупреждава Киев. 

Местните власти твърдят, че хиляди жители на Мариупол са отведени насила през границата в Русия.

Руски информационни агенции съобщиха, че през последните дни в Русия са пристигнали автобуси с няколкостотин души, които Москва определя като "бежанци от Мариупол".

Украинските власти продължават усилията си да се споразумеят с Русия за отваряне на безопасен коридор до Мариупол, заяви на брифинг вицепремиерката Ирина Верешчук. 

Украйна и Русия си отправят взаимни обвинения за неуспеха да бъде постигнато споразумение по този въпрос, отбелязва Ройтерс.

Руските терористи отвеждат насила хиляди жители на блокирания Мариупол в Русия, съобщават от Общинския съвет на Мариупол.

"Сега автобусите, които тръгнаха от Запорожие към Бердянск, за да евакуират жителите на Мариупол, са блокирани. Очевидно това се прави само за да се предотврати връщането на хората на територията, контролирана от Украйна", казаха местните власти.

Общо около 15 хиляди граждани попаднаха под незаконна депортация, което е половината от всички жители на левия бряг на Мариупол.

"Нашествениците под формата на ултиматум принуждават хората, вече измъчени от войната, да се качат на автобуси. Има и доказателства, че руските нашественици отнемат паспорти и други украински документи на хората", съобщиха от пресслужбата на кметството.

Депортираните жители на Мариупол се доставят във филтрационни лагери, оттам се разпределят в различни отдалечени градове на Русия. Днес са известни 6000 депортирани жители на Мариупол.

Кметството формира база за депортираните и ще работи по връщането на граждани на Украйна, каза кметът на Мариупол Вадим Бойченко.

В Мариупол продължават тежките боеве за освобождаването на града от руснаците, които го завзеха в началото на войната. Евакуацията на жителите и снабдяването с храна са блокирани от руските военни, които атакуваха включително болници и приюти и не позволяват телата на загиналите да бъдат погребани.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини