След месец война Украйна продължава да устоява

Вече измина месец и ние издържахме шест пъти по-дълго, отколкото планираше врагът, заяви тази нощ в обръщение към нацията украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Укринформ.

"Те бяха сигурни, че Украйна не е държава. Те бяха сигурни, че ние не сме народ. Те сами се излъгаха", каза той по адрес на ръководството на Русия. По думите му "това е тяхното държавно самоубийство, а ние само защищаваме своя живот".

В речта си Зеленски се обърна и към гражданите на Русия, като декларира, че Киев полага всички усилия да сложи край на тази война и увери, че тогава руски деца "повече няма да бъдат пращани на умират на наша земя, на наша територия". "Спасявайте своите синове от войната, разказвайте истината за войната", призова президентът на Украйна. Той прикани руснаците, ако имат възможност, да напускат Русия, за да не плащат данъци, с които да се води война.

"Войната на Русия не е само война срещу Украйна. Тя е много по-широка. Русия започна война срещу свободата като такава. Това е само началото за Русия на украинска земя. Русия се опитва да победи свободата на всички хора в Европа . Всички хора по света. Опитва се да покаже, че само "грубата и брутална сила има значение. Опитва се да покаже, че хората нямат значение, както всичко, което ни прави хора. И затова всички ние трябва да спрем Русия. Светът трябва да спре войната“, подчерта Зеленски.

Той благодари на всички, които действат в подкрепа на Украйна и в подкрепа на свободата.

"Но войната продължава. Терорът срещу цивилни продължава. Измина толкова месец. Това разбива сърцето на мен, всички украинци и всеки свободен човек на Земята. Затова ви моля да говорите срещу войната", каза президентът .

Така Зеленски призова хората да демонстрират позицията си и в името на мира да излязат по улиците и площадите от домовете и офисите си, университетите и училищата.

"Излезте за мир. С украински символи. Да подкрепите Украйна, да подкрепите свободата, да подкрепите живота... Кажете, че хората имат значение, свободата има значение, мирът има значение, Украйна има значение", подчерта Зеленски.

Днес световните медии предават, че руската офанзива е в застой. Остава под блокада Мариупол, тежка е ситуацията в Чернигов, който е под въздушни удари.

Руските сили не са спрели да обстрелват украински градове, включително Киев, Чернигов и Харков. Само за последните 24 часа са нанесени над 250 въздушни удара, с 60 повече в сравнение с предишния ден, отчита Генералния щаб на Украйна. За четири седмици война обстрелът разрушава близо хиляда къщи в Харков.

Над 3,5 милиона украинци са напуснали страната, предимно жени, деца и възрастни. Това е най-мащабната бежанска вълна, която Европа посреща за толкова кратък срок.

Световната здравна организация (СЗО) съобщи днес, че е удостоверила 64 случая на нападения срещу здравни заведения в Украйна за периода 24 февруари-21 март, вследствие на които са били убити 15 и ранени 37 човека, предаде Ройтерс.

По данни на агенцията на ООН за изминалия месец война близо 7 милиона украинци са вътрешно разселени, а една трета от тях страдат от хронични заболявания. Ограниченият достъп до лекарства, здравни грижи и медицински персонал допълнително затруднява лечението на хронично болните.

Смята се, че половината от аптеките в страната са затворени. Войната е забавила ваксинацията срещу Ковид-19 и други болести, казаха още от СЗО.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини