МААЕ: Леко повишаване на концентрацията на цезий във въздуха в Киев и две АЕЦ

Преди няколко дни с помощта на сателити на НАСА бяха регистрирани до пет пожара в забранената зона на Чернобил.

В Киев и на две атомни електроцентрали е установено леко повишаване на концентрацията на цезий във въздуха, което "не е съществена причина за безпокойство".

Това се казва в съобщение на страницата на Международната агенция за атомна енергия в Twitter.

"Украйна съобщи на МААЕ, че пожарникари се опитват да гасят горски пожари в близост до атомната електроцентрала в Чернобил. В Киев и в две атомни електроцентрали е установено леко повишение на концентрацията на цезий във въздуха, което не е значително причина за безпокойство", се казва в съобщението.

Отбелязва се също, че МААЕ продължава да си сътрудничи с ядрения регулаторен орган на Украйна, за да получи допълнителна информация за ситуацията с пожарите в близост до атомната електроцентрала в Чернобил.

Към момента повечето от пожарите в забранената зона са локализирани, заяви украинският изпълняващ длъжността министър на опазването на околната среда и природните ресурси Руслан Стрелец.

"Пожарите в Зоната на изключване се проследяват благодарение на сателитни изображения на НАСА... Очевидно през последните две седмици са регистрирани над 30 пожара. До 21 март са регистрирани още 5 пожара през последната седмица. Към днешна дата повечето от тези пожари са овладени. Остават малки участъци, където горенето продължава", каза стрелецът.

Той отбеляза, че метеорологичните условия в момента са благоприятни за ограничаване на разпространението на пожарите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини