Битката за Киев: Украински командоси прочистват многострадален Ирпин, руснаците обкръжени

Изображение 1 от 2

    Въоръжените сили на Украйна обкръжиха руснаците в района Ирпин-Буча-Гостомел, съобщи за Униан Харитон Старски, пресаташе на Бригадата за бързо реагиране на Националната гвардия на Украйна.

    "Точно така. Нашите ги изведоха на ринга. Сега те са в оперативно обкръжение на нашите сили. Чакаме добри новини. Това, което можем да очакваме сега, е или ликвидиране, или залавяне на тяхната група, която е обградена", каза Старски.

    Според него сега нашествениците нямат възможност да атакуват Киев откъм този района на Святошински. "По принцип те нямат ресурс да направят каквато и да е офанзива. Сега контролираме всички подходи. Нека не изпреварваме събитията, чакаме добри новини в тази посока", добави той.

    Задачата на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в района на Киев е да възпрепятстват опитите на руските войски да преминат река Ирпин и да продължат настъплението към Киев.

    Нашествениците, в опит да пробият към Киев, заседнаха в сателитните градове на столицата - Буча, Ирпин, Гостомел и други населени места. Там се водят активни боеве. Беше организирана евакуация на гражданите под обстрела на руската армия. Към 11 март повече от 22 хиляди души бяха евакуирани от горещите точки на Киевска област - Ворзел, Гостомел, Буча, Ирпин - за три дни. Снимката на хората под разрушения мост в Ирпин обиколи света. Светът бе потресен и от първите убийства на репортери, които бяха застреляни там. Maxar публикува сателитни снимки на мястото, на които се виждат кратери от снарядите в полето близо до къщите. Буча - малкото китно градче в съседство, също бе нападната още в първите дни на войната. Много дни оттам идваха кадри с разрушени къщи и улици, пълни с разбити руски танкове. Но накрая руснаците взеха Буча и няколко дни мирни жители там бяха блокирани в домовете си, без възможност да се евакуират.

    Вчера, 22 март, късно вечерта руските нашественици използваха забранени фосфорни боеприпаси в северозападните покрайнини на Киев, съобщи кметът на Ирпин Александър Маркушин.

    "Приблизителната зона на унищожение е Гостомел-Ирпен. Използването на такива видове оръжия от вражески войски срещу цивилни е престъпление срещу човечеството и нарушение на Женевските конвенции от 1949 г.", каза той.

    Днес Националната полиция на Украйна съобщи, че е възобновила работата си в Ирпин. Специални части почистват града от руски диверсионни групи.

    Това съобщи шефът на Националната полиция Игор Клименко във Фейсбук.

    "Войниците от специалния полицейски полк в Киевска област на територията на този многострадален град са готови да изпълняват своите полицейски функции", се казва в съобщението.

    Според Клименко градът се прочиства от диверсанти, но основната задача е да се помогне и да се евакуират жителите, които все още са останали в Ирпин.

    "Командосите си сътрудничат тясно с украинските военни части и помагат за възобновяването на работата на местните власти в града", каза шефът на Националната полиция.

    В същото време той посочи, че руските нашественици обстрелват Ирпин.

    Facebook коментари

    Последни новини