ЕС разреши държавна помощ, за да компенсира санкциите

Компаниите от ЕС, засегнати от санкциите, наложени на Русия, могат да получат до 400 хил. евро държавна подкрепа и компенсация до 30% от разходите за енергия, съобщи Европейската комисия в сряда.

Компаниите в селското стопанство, рибарството, аквакултурите могат да получат до 35 хил. евро, докато предприятията, изправени пред ликвидна криза, могат да получат държавни гаранции по заеми.

Конкретните размери на помощта всяко правителство ще определя само, но те не могат да надхвърлят таваните, определени от Брюксел. Комисията не уточни кои сектори ще отговарят на условията за по-висока подкрепа. Предоставянето на държавната помощ става възможно, след като Брюксел разреши правителствата да разхлабят правилата, които са част от законодателството за общия пазар, което гарантира свободната конкуренция в бизнеса.

Компаниите, изправени пред нарастващите енергийни разходи, могат да получат държавна помощ до 30% от разходите, но не повече от 2 милиона евро, каза комисията. Тази мярка ще бъде от полза за производителите на алуминий и други метали, стъклени влакна, целулоза, торове, водород и други основни химикали.

"Санкциите оказват влияние и върху европейската икономика и ще продължат да го правят през следващите месеци. Трябва да смекчим икономическото въздействие на войната и да подкрепим сериозно засегнатите компании и сектори", каза заместник-председателят на Комисията Маргрете Вестагер.

Разхлабването на ограниченията за предоставянето на държавна помощ ще са в сила до края на годината. Санкционирани субекти, контролирани от Русия, не отговарят на условията за такава помощ, уточнява Комисията, която е упълномощена да следи за спазването на правилата.

Еврокомисията предприе подобен подход и по време на пандемията от COVID-19, благодарение на което десетки хиляди компании бяха подпомогнати по различни програми от властите в страните членки.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини