Ден 28: Хуманитарна криза в Мариупол, Суми е гореща точка

Нови сателитни снимки от Мариупол показват горящи сгради, разрушени жилищни сгради и повредени фабрики.

Снимките са публикувани от Maxar Technologies, съобщи Sky News.

Изображенията показват степента на щетите на южния пристанищен град Мариупол, който е обект на огромен брой атаки от началото на руската инвазия.

Тези снимки са една от малкото информации за града, тъй като там не са останали независими журналисти.

Ситуацията в Мариупол

Руснаците на практика са заличили града от лицето на земята. В Мариупол няма ток, вода, газ. Руската авиация е унищожила почти всички жилищни сгради. Жителите на града масово загиват. Хората са в мазета без храна и вода. Невъзможно е да се достави хуманитарна помощ в града, както и да се евакуира цивилното население, тъй като окупаторите не дават зелена светлина. В града има хуманитарна катастрофа.

Зеленски очаква, че в близките дни ръководителят на гръцкото министерство на външните работи ще може да ескортира хуманитарен конвой до Мариупол. Това съобщи той във видеообръщение.

Той благодари на министъра на външните работи на Гърция, който беше първият европейски служител, който реши да подкрепи работата на хуманитарните коридори до Мариупол. В града има голяма гръцка общност.

Под обсада в Мариупол остават още 100 хиляди души, съобщи Зеленски,

"В нечовешки условия. В пълна блокада. Без храна, без вода, без лекарства. Под постоянни обстрели, под постоянни бомбардировки", каза той. По думите му, опитите да се организират стабилни хуманитарни коридори за извеждане на цивилното население от града вече за поредна седмица биват проваляни от действията на руските военни. Във вторник, 22 март, една от хуманитарните колони беше похитена. В плен са взети служители на украинската служба по извънредните ситуации и шофьорите на автобусите, посочи Зеленски.

Суми

Окупаторите убиват цивилни по улиците на града и са откраднали последната линейка, така че лекарите физически не могат да се отзоват на обаждане, а жените раждат вкъщи.

Мащабен пожар гори в Тростянец в Сумска област, който не може да бъде потушен заради обстрела и уличните боеве.

Това съобщи председателят на областната военна администрация Суми Дмитрий Живицки във видеообръщение.

"Вчера и днес продължават боевете в община Тростянец - това е най-горещата точка в Сумска област... Много голям пожар започна в Тростянец, така че призоваваме всички жители на града: моля, затворете прозорците, може да има много дим и стойте в укрития, защото има улични боеве и артилерийски обстрел", каза той.

Огънят все още не е потушен заради продължаващите боеве и обстрели.

В община Краснопол в Сумска област окупаторите прогонват хората от домовете им и се опитват да ги принудят да отидат пеша до Русия. 

"Терорът продължава в населените места на община Краснополски. Ходят от врата до врата, отнемат мобилни телефони, отнемат всички оръжия на местните ловци... Днес те заемат и училища, и къщи - гонят хората на улицата. Принуждават мнозина да отидат в Русия пеша, но хората отказват. Опитват се да ги принудят да правят взривни устройства, но хората отказват", каза той.

Живицки благодари на гражданите за позицията им.

"Ние отстояване своето - не може да има никакво сътрудничество с окупаторите, затова работим за нашата победа", зави той.

Руснаците продължават да обстрелват южната част на Суми и околностите на града.

Според Живицки, в някои населени места електропроводите и газопроводите са били повредени поради обстрел, така че определен брой абонати все още са лишени от тези услуги.

В същото време специалистите не могат бързо да открият повредата и да я поправят, защото обстрелът продължава.

По-рано беше съобщено, че в Тростянец в Сумска област е избухнал мащабен пожар, който не може да бъде потушен заради обстрели и улични боеве.

Информацията от Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна

През деня украинските военни унищожиха седем танка, две бойни машини на пехотата, шест артилерийски системи и няколко автомобила на нашествениците.

Това съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна в оперативната информация за руската инвазия към 24:00 часа на 22 март.

"Въоръжените сили на Украйна, в тясно сътрудничество с други компоненти на силите за отбрана, продължават да задържат окупираните линии, да извършват разузнаване на противника във всички посоки на неговото настъпване и да му нанасят огневи поражения с наличните сили и средства", съобщи Генералния щаб.

Според съобщението, опитите на руските части да напреднат и да се укрепят не са успели в направления Донецк и Луганск.

През деня украинските защитници са отбили седем вражески атаки. Унищожени са седем танка, две бойни машини на пехотата, шест артилерийски системи и няколко превозни средства, пленени са три БМП-3.

Подразделения за противовъздушна отбрана са поразили два дрона, четири самолета и ракета Точка-У.

Загубите на вражески личен състав възлизат на около 100 души (уточнява се).

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна заяви, че все още има вероятност за включване на въоръжените сили на Беларус във войната срещу Украйна на страната на Руската федерация.

Нито една от изнесените информации не може да бъде независимо потвърдена.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини