Руснаците са ограбили и унищожили модерна лаборатория в Чернобил

В забранената зона на Чернобил руските нашественици ограбиха и унищожиха модерна лаборатория на стойност 6 милиона евро. Това съобщиха от Държавната агенция на Украйна за управление на забранената зоната.

"Руските окупатори ограбиха и унищожиха най-новата Централна аналитична лаборатория в Чернобил, която е уникален комплекс с мощни аналитични възможности, който може да предоставя услуги на всеки етап от управлението на радиоактивни отпадъци, от кондициониране до погребване, както и на етап проучване и развитие на технологиите", се казва в съобщението.

Отбелязва се, че този проект, насочен към подобряване на инфраструктурата за управление на радиоактивни отпадъци, е успешно реализиран през 2015 г.

"Почти 100 единици най-модерна стойностна аналитична апаратура, която няма аналози в Европа", съобщиха от агенцията.

"В базата на лабораторията имаше високоактивни проби и проби от радионуклиди, които сега са в ръцете на врага, който, надяваме се, ще навреди на себе си, а не на цивилизования свят", допълват от ведомството.

Радионуклидите са нестабилни атоми на химични елементи, които отделят радиация. При друго тревожно развитие на събитията украинската агенция за ядрено регулиране заяви в понеделник, че радиационните монитори около централата са спрели да работят.

Лабораторията изпълняваше стратегически и уникални функции.

Лабораторията е извършвала характеризиране на проби от радиоактивни отпадъци от забранената зона в Чернобил по физични, химични и радиационни показатели, аналитична помощ при проверка на съответствието на състоянието на опаковките с кондиционирани отпадъци на спецификациите, разработване на необходимите методи за осъществяване на контрол и стандартизация.

Освен това предоставяне на аналитични услуги по въпросите на държавната експертиза на ядрената и радиационната безопасност и контрол върху изпълнението на лицензионните условия при изпълнение на дейности в областта на управлението на радиоактивни отпадъци, консултантска подкрепа на държавни органи по начини за прилагане на Концепцията за развитие на забранената зона (препогребване на радиоактивни отпадъци, избор на площадка за създаване на хранилище за радиоактивни отпадъци, мониторинг на зоната за забрана и др.) и т.н.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хи
    Химена
    1 -1
    12:44, 23 мар 2022
    Само да не излезнат така наречените нашественици прави и там да се е приготвял още някой "Фет Бой " като този в Хирошима.
Последни новини