Пазят от уволнение жени в процедура ин витро

Жените, които се опитват да забременеят "ин витро", да не могат да бъдат освобождавани от работа по време на процедурите за оплождане. Такава поправка в Кодекса на труда подготвя заместник-председателят на здравната комисия в парламента Ваньо Шарков от Синята коалиция в консултация с фондация "Искам бебе" и сдружение "Зачатие". Повод за измененията са сигнали, че вече и у нас има случаи на уволнени заради процедурата по изкуствено оплождане. 

Работодателят да не може да ги командирова без тяхно съгласие, да им осигурява безопасни условия на труд, да бъдат защитени при уволнение, са сред другите предложения на Ваньо Шарков, които той обяви пред Дарик. По думите му, това касае един период от време от 20 дни, по медицински показания, в който е самата процедура от началото на оплождането до момента, в който се разбира дали жената е забременяла. 

"Ако тези 20 дни се плащат от фондовете, а не се за сметка на бизнеса, нямаме възражения", посочи пред Дарик председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. "Не виждам защо се преекспонира подобен проблем, някои правят политически актив с това", добави той. 

Около 80 жени, които са се подложили на ин витро процедури, са имали проблеми с работодателя си, съобщи за Дарик Стефка Захариева от сдружение "Зачатие". По думите й, законът не може да забрани на работодателя на уволни служителя си, но може да поиска закрила за жените с този проблем във времето на оплождане.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини