Премиерът обвини прокуратурата в саботаж

В България независима прокуратура няма. Това заяви премиерът Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет. „Изправени сме за пореден път пред абсолютен саботаж на прокуратурата на Република България под ръководството на господин Гешев“, посочи премиерът. 

„Укриват се документи за повдигане на обвинение, с които лесно можем да се снабдим. Прикриват се и се игнорират сведения, получени от изнудваното лице, за да не се извърши разследване по закон“, коментира още той. 

Твърденията на Кирил Петков идват, след като бившият премиер и лидер на партия ГЕРБ Бойко Борисов беше задържан за 24 часа при специализирана акция късно снощи, заедно с пиара си Севделина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов. След освобождаването им от държавното обвинение посочиха, че няма достатъчно данни да бъдат привлечени като обвиняеми. 

Според премиера прокуратурата отрича законовите правомощия на разследващите органи, както и спъва дейността на всеки, който се опита да работи срещу корупцията в страната. „Прокуратурата за пореден път се държи като адвокат, когато става въпрос за хора, които са обвинени в корупция“, посочи още Кирил Петков. 

„Прокуратурата има още един сериозен проблем, че по този казус работи и Европейската прокуратура. Докато обикновено се скриват факти и българската общественост не може да определи дали и как те действат, сега има паралелна европейска структура, на която вярваме повече. Ще има много ясна информация на ниво ЕС как реално действат и какво са направили. Факт е, че много хора казват, че България е превзета държава. Ние вярваме, че това няма да е така и в бъдеще. Ще се борим и ще направим всичко възможно България да е нормална европейска държава. Битката е започнала. Ще работим с всички инструменти“, заяви министър-председателят. 

По започналата снощи проверка на националната полиция, в рамките на която бяха задържани лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, пиарът на ГЕРБ Севделина Арнаудова и бившият финансов министър Владислав Горанов има данни от бизнесмена Васил Божков, саморъчно подписани от него и никой не твърди, че това са показния от свидетел. Това каза вътрешният министър, който заедно с премиера Кирил Петков коментира случая .

Според Рашков Васил Божков трябва да бъде разпитан от Дубай за това дали му е оказван натиск от Борисов, Арнаудова и Горанов, бил ли е под заплаха да му бъде взет част от бизнеса и дали под натиск е бил принуден да продаде част от него на чужденци. Прокуратурата направи всичко необходимо да смачка труда на една служба в МВР и може би никога да не изясним дали някой от тях е извършил престъпения, каза вътрешният министър.

Прокуратурата прави изводи за производство, което току-що е започнало, каза още Рашков

Той разказа, че днес разследващите полицаи са стояли пред кабинета на прокурорите, те не са ги приели, не са искали да се срещнат с тях, за да обсъдят материалите в преписката. Денят е минал в чакане, за да излезе прокуратурата накрая и да ни сюрпризира със своето становище, каза Рашков

Вътрешният министър показа и копия от проект за искане за повдигане на обвинения и на тримата. Той уточни, че тези документи са в преписката, която е предадена на прокуратурата през деня.

Дали прокуратурата иска да се разкрият престъпения, в това число от високопоставени от близкото минало или не, или ги пази откакто е назначен за главен прокурор Иван Гешев? Дали прокуратурата упражнява правомощията си или търси начин високопоставени да избегнат отговорност, попита Рашков. 

Вътрешния министър каза, че  по адрес на Владислав Горанов има доклад на АДФИ, по който има извод, че по линия на Комисията по хазарта са нанесени вреди на фиска за над 550 милиона лева. Министърът на финансите е принципал на комисията, пита се - прокуратурата какво е направила? Образувано ли е производство срещу Горанов в качеството му на министър, попита още Рашков.

АДФИ е пратила този доклад още миналата година, каза министърът и добави, че тези доклади са писмени доказателства и служат в наказателния процес. В тази преписка присъства този доклад на АДФИ. Поредна лъжа е, че липсват доказателства в преписката на полицията, заяви министърът.

Той коментира и информацията, че са предоставени снимки от дома на Арнаудова. Според него те могат да имат доказателствена стойност, защото са съотносими към случая на Божков.

В четвъртък вечерта, около 20 часа, в дома на Борисов започна претърсване, а малко по-късно той беше отведен в сградата на Националната полиция, където остана по-малко от 24 часа. Отведени в полицията бяха и Арнаудова, и Горанов. Те също бяха освободени

Източник: БТА

Видеа по темата

Още новини

Последни новини