Премиерите на Полша, Чехия и Словения са в Киев. Мироопазваща мисия предлага Качински

Украйна абсолютно вярва на Полша, Чехия и Словения, заяви президентът след срещата с министър-председателя на полското правителство Матеуш Моравецки, вицепремиера Ярослав Качински, министър-председателя на Чехия Петер Фиала и премиера на Словения Янез Янша.

Украинският държавен глава благодари на трите държави за силната им помощ за Украйна.

"Когато дори много посланици напуснаха Украйна поради пълномащабната инвазия на Руската федерация на нашата земя, тези уважавани хора – лидерите на техните независими европейски държави, не се страхуват от нищо, те се страхуват повече за нашата съдба и те са тук, за да ни подкрепят. Това е голяма, смела, правилна и приятелска стъпка", каза Зеленски.

Лидерът на управляващата партия в Полша Ярослав Качински заяви на съвместна пресконференция заедно с украинския президент Володимир Зеленски в Киев вчера, че в Украйна трябва да бъде изпратена международна мироопазваща мисия, предаде Ройтерс.

"Смятам, че е необходимо да имаме мироопазваща мисия - от НАТО или може би от някоя по-широка международна структура - но мисия, която ще може да се брани, която ще действа на украинска територия", каза Ярослав Качински на пресконференцията, която беше излъчена по полската телевизия.

Премиерите на Полша, Чехия и Словения пристигнаха в Киев снощи, за да потвърдят “недвусмислената подкрепа” на Европейския съюз за Украйна, съобщи във Фейсбук полският министър-председател Матеуш Моравецки.

“Трябва да спрем възможно най-бързо тази трагедия, която се развива в Изтока. Точно затова сме в Киев с полския вицепремиер Ярослав Качински и премиерите (на Чехия и Словения) Петър Фиала и Янез Янша”, написа Моравецки.

Полското правителство обяви тази сутрин, че тримата премиери ще посетят Киев “в качеството на представители на Европейския съвет, за да се срещнат с украинския президент Володимир Зеленски и премиера Денис Шмигал”.

Целта на посещението е “да се потвърди отново несъмнената подкрепа на целия Европейски съюз за суверенитета и независимостта на Украйна и да се представи обширен комплекс от мерки за подкрепа на украинската държава и общество”, уточнява се в изявлението, публикувано на сайта на полското правителство. 

Европейски източник в Брюксел уточни, че тримата правителствени ръководители са членове на Европейския съвет, но нямат официален мандат да представляват институцията.

Коментари в сайта

Последни новини