Зеленски: Ние вече разбрахме, че Украйна няма да стане член на НАТО

Президентът Владимир Зеленски коментира желанието на Украйна да стане член на военния блок на НАТО. Според него на Киев вече е дадено да разбере, че политиката на "отворени врати" не важи за Украйна.

Той каза това по време на онлайн речта си в Обединените експедиционни сили в Лондон, пише Униан.

"Ясно е, че Украйна не е член на НАТО, ние разбираме това, ние сме адекватни хора. Години наред слушахме за отворени врати, но сега ние също така чухме, че не можем да влезем там и ние трябва да признаем това. Аз се радвам, че нашият народ започва да разбира това и да разчита на себе си и на нашите партньори, които ни помагат", каза президентът.

Той отново призова за затваряне на небето над територията на Украйна, но също така отбеляза, че вероятността за положително решение е малка.

"Украйна в момента не претендира за активиране на член 5 от Договора за НАТО. Ние винаги казваме, че нашето небе трябва да бъде защитено по същия начин като небето на Алианса, но ние разбираме, че винаги има едно "но" и какъв ще бъде отговорът на Алианса, ако вече от източна Европа се обръщат за защита. Ако руски ракети летят към тях, не дай боже, руски самолети. Русия атакува нашата Лвовска област, ракетният удар е на 20 км от границите на НАТО. Руските дронове вече паднаха на територията на Алианса", каза украйнският държавният глава.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини