Първа стъпка към отвличане: Скандал със стотици самолети под лизинг в Русия

Русия прие вчера закон, позволяващ на местните авиокомпании да включват самолети, отдадени под наем от чуждестранни компании, в националния авиорегистър - маневра, която вероятно ще предизвика страховете на Запада от масово неизпълнение на задълженията по договори, включващи стотици машини, пише Ройтерс в анализ.  

Законопроектът, подписан от руския президент Владимир Путин, разтърси световните лизингови компании, дни преди крайния срок 28 март, до който те могат да си възвърнат самолети на стойност 10 милиарда долара на фона на западните санкции, наложени след инвазията на Русия в Украйна. 

Руските авиокомпании имат почти 780 наети самолета, като 515 са наетите от чужбина.

Приет като част от мерките на Русия за борба със санкциите, новият закон цели "да осигури непрекъснатото функциониране на дейностите на гражданската авиация".

Законът беше приет, след като Бермудските острови и Ирландия, където са регистрирани всички наети от чужбина самолети, опериращи в Русия, заявиха, че спират сертификатите за летателна годност на самолетите, защото вече не могат да бъдат сигурни в безопасността им.

Пререгистрирането на машините в Русия има за цел да продължи полетите в страната. 

Добавянето на Русия като втора страна домакин обаче може да постави Москва в противоречие с международните правила, забраняващи регистрацията на граждански самолети в повече от една държава.

Новата политика проправя пътя за голям дебат относно договорите, освен ако западните лизингодатели не се съгласят с руските искания да отпишат самолетите си от чуждестранните  регистри. Според анализатори обаче това е малко вероятно, докато компаниите се борят да си възвърнат контрола върху активите.

"Незаконно е да се регистрира самолет без доказателство за отписване от предишния регистър, както и без съгласието на собственика. Това би било неизпълнение по договори за лизинг", каза съветникът по авиационните въпроси Бертран Грабовски.

Авиационна дилема

Новият закон не задължава авиокомпаниите да пререгистрират самолетите без разрешението на собствениците, но експерти предупредиха, че това поставя ги поставя под натиск да кандидатстват за нови регистрации, за да продължат да летят в страната.

Това крие риск от "отравяне" на отношенията между руските компании и големи лизингодатели, след като кризата приключи. Същевременно обаче, ако не направи нищо, страната  рискува да види флотилиите приземени.

Не всички от 35-те руски авиокомпании, около 15 от които обслужват 95 процента от трафика в страната, са удовлетворени от това положение, за което експертите вече предупредиха, че може да се превърне в най-големия фалит в авиацията.

"Надяваме се да избегнем регистрирането на нашите самолети в Русия. Искаме да ги върнем на лизинговите компании", каза източник от една от авиокомпаниите.

"Авиокомпанията ще стане съучастник. Законът предвижда начин за регистрация в Русия, но не задължава авиокомпанията да го направи (...) Това е първата стъпка към отвличането на самолетите", предупреди представител на бранша. 

Според юристи тристранна съдебна битка между авиокомпании, лизингодатели и застрахователи може да продължи десетилетие.

"ЕърКап холдингс" (AerCap Holdings), най-голямата компания за лизинг в света, и други големи представители на бранша отказаха коментар за новия закон.

Големите руски авиокомпании "Аерофлот" и "Ес 7" (S7) също отказаха коментар.

Руската федерална авиационна агенция съобщи, че към 24 февруари 776 самолета са регистрирани в чужбина. 

Десетки по-стари самолети, които намериха дом в Русия по време на пандемията, може никога да не бъдат върнати, и се твърди, че те струват по-малко, отколкото собствениците им могат да поискат от застрахователите. 

Единадесетият по големина авиационен пазар в света включва и някои от най-съвременните самолети, като модела "Еърбъс А350" (Airbus A350), доставен на "Аерофлот" на 24 февруари.

САЩ и Европа, от една страна, и Русия, от друга, взаимно блокираха въздушното си пространство за съответно руски и западни авиокомпании.

Руският авиационен регулатор "Росавиация" препоръча миналата седмица авиокомпаниите, които работят с наети от чужбина самолети, да преустановят полетите зад граница, което затруднява наемодателите да извършват изземвания.

Около 425 самолета са най-застрашени, казва консултантската компания "Асенд бай Сириум" (Ascend by Cirium).  

Източник: БТА

Коментари в сайта

Последни новини