Загубите на Украйна от войната възлизат на поне 500 милиарда долара

По предварителна оценка загубите от военните действия на територията на Украйна възлизат на поне 500 милиарда долара, но тази сума не е окончателна, съобщи министърът на финансите на Украйна Сергей Марченко говори за това в интервю за медиите.

"Много вериги за доставки са напълно прекъснати, много предприятия са унищожени, а някои просто не могат да работят, защото работниците им са напуснали. Министерството на икономиката смята, че разходите заради войната ще възлязат от една трета до половината от БВП на страната. Според по друга оценка говорим за 500 милиарда долара. Точната сума обаче ще стане известна едва след края на войната", подчерта Марченко.

Международният валутен фонд прогнозира 10% спад на брутния вътрешен продукт на Украйна до края на 2022 г. поради войната с Русия, съобщи Униан. Фондът също така прогнозира инфлацията да нарасне до 19,1%.

Олег Устенко, съветник на президента по икономическите въпроси, каза, че възстановяването на Украйна след войната ще възлезе на половината от БВП на Русия.

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Df
    dfh
    2 0
    14:09, 15 мар 2022
    Искаха да влезнат в Европейския съюз или Нато. И в крайна сметка влезнаха, но през задния вход ...
    Сега ще цъфнат и вържат както ние ...

Случаен виц

Последни новини