Американският журналист бил убит в Ирпин с автоматични откоси по колата

Журналистите от САЩ са били застреляни в колата, когато пристигнали на взривения мост край Ирпин, за да документират последствията от руските военни операции на територията на Украйна. Това съобщи съветникът на министъра на вътрешните работи на Украйна Вадим Денисенко на брифинг.

"Те преминават по моста на противоположната страна и се отправят в посока град Ирпин. Впоследствие при тях отива водачът на зелена кола Лада и им предлага да ги придружи из града, а именно до другия взривен мост, който те искат да снимат. Кореспондентите се съгласили и се отправили в посока улица „Соборная“ към най-близкия ж.к. "Есенин". Спрели на пътното платно и започнали да снимат бомбардираните къщи и околностите на този жилищен район", каза Денисенко.

По думите му няколко минути по-късно се появили двама военни в зелени униформи - представители на Руската федерация с картечници и произвели два предупредителни изстрела нагоре. Шофьорът на колата с журналистите е реагирал на изстрелите и е завил рязко в обратна посока. "И окупаторите започнали да стрелят по колата с автоматични откоси", каза Денисенко.

По време на обстрела журналистът Брент Рино (роден през 1971 г.), загива на място от огнестрелна рана в главата. Другият журналист Хуан Аредондо (роден през 1975 г.), е прострелян и се лекува в болницата Охматдит в Киев. Според лекарите няма опасност за живота му.

След обстрела колата е била повредена и те се преместили в друга кола и прехвърлили тялото на убития журналист в нея, стигнали ​​до моста при село Романовка и оттам били докарани в Киев.

TIME съобщи, че Брент Рино е работел по техен проект. Изявлението е публикувано на сайта на изданието.

"Ние сме опустошени от загубата на Брент Рино. Отличеният с награди режисьор и журналист Брент е заснел някои от най-трудните истории по света, често заедно с брат си Крейг Рино", се казва в публикацията.

През последните си седмици Брент работи по проект за световната бежанска криза.

"Наложително е журналистите да могат безопасно да отразяват продължаващата инвазия и хуманитарната криза в Украйна", отбелязва TIME.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини