Списъкът с язовири в региона на Хасково ще бъде съкратен

    Списъкът с язовири, подадени от общините в региона на Хасково към Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“ ще бъде съкратен. Това обяви на брифинг заместник-областният управител Христо Марков. Според него той е доста раздут и не отговаря реално на класификатора за първа, втора и трета степен на опасност на язовирите. В първа степен-висока влизат тези, които потенциално застрашават живота на хората и инфраструктурни обекти от първа категория, като автомагистралите например. С втора-значителна степен на опасност се категоризират тези язовири, които са опасно потенциални за второстепенната пътна мрежа, а с трета-ниска степен на опасност тези, които могат да залеят земеделски земи.

    За региона на Хасково подаденият брой язовири е над 2000. Това обаче не е реално, са констатирали при проверките експертите от областната комисия. Според регламента тя трябва да проверява всяка година язовирите от първа и втора степен на потенциална опасност, а от трета-на всеки три години.

    Причината в голяма степен за големия брой язовири, подаден от област Хасково, е неправилното дефиниране на понятието „язовир“, залегнало в закона. Освен това има доста язовири, които са на територията на две общини и са подадени и от едната, и от другата. Третата причина е в това, че има такива водоеми, които се намират на повече от един парцел, всеки от тях с различен класификатор и са подадени като налични по всеки от тях.

    В две от общините-Хасково и Димитровград проверките вече са завършили. Резултатът за Хасково показва, че от 421 язовира, подадени по списък, част са в категория-първа, втора и трета. Останалите 209 не са язовири по смисъла на Закона за водите.

    В Димитровградска община от 200 подадени язовира, 56 са класифицирани, а останалите не са язовири. Те са земеделска земя, на която се събира вода, обясни експертът от областната служба „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“ Биляна Запрянова.

    Очаква се информацията да бъде подадена и от останалите общини в региона. Язовирите по списъка на общини, за които Областната комисия прецени, че не отговарят на дефиницията, залегнала в закона, ще бъдат извадени от списъка като такива.

    Идеята на тази проверка е да се насочи държавният ресурс за ремонт и реконструкция целесъобразно и към тези от водоемите, които са с най-висока потенциална опасност за хората и инфраструктурата, посочи заместник-областният управител Христо Марков.

    Красимира Славова
     

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Последни новини