Въздушна тревога в много украински градове тази сутрин

Вой на сирени за въздушна тревога се чува рано тази сутрин в много украински градове, съобщават местните медии, цитирани от Ройтерс.

Сирените се чуват в столицата Киев, в град Лвов, в Одеса, Харков, Черкаси, както и в град Суми в североизточната част на страната.

Вчера, 11 март, украинските военни свалиха руски изтребител-бомбардировач Су-34 в Черниговска област. Това съобщи командването на ВВС на Въоръжените сили на Украйна на страницата си във Фейсбук. По предварителна информация зенитно-ракетни подразделения Бук-М1 и С-300 са поразили още пет въздушни цели - четири руски хеликоптера и безпилотен летателен апарат „Форпост“.

Атаките на руските сили в Украйна продължават, написа днес украинската армия във Фейсбук, предаде ДПА.

Продължава настъплението към Киев, най-вече около северната част на украинската столица.

Частната американска спътникова компания Максар (Maxar Technologies) посочи, че на сателитни кадри, разпространени вчера, се вижда, че руските военни части продължават да се разполагат все по-близо до Киев и извършват артилерийски обстрел по жилищни райони, информира Ройтерс. 

На кадри се виждат също така дълги колони с автомобили, с които хората се опитват да напуснат Киев, а на други кадри се виждат продължаващи пожари на летище Антонов.

В опит да блокират град Чернигов от югозапад руските части се стремят да превземат градовете Шестовится и Михайло-Коцюбинске, разположени на около 15 км разстояние от Чернигов, посочва ДПА.

"В обсадения Чернигов, в самия център на града, руските нашественици бомбардираха хотел "Украйна", който беше една от визитните карти на града. Те целенасочено бомбардират и унищожават мирни цивилни обекти и инфраструктура на града - болници, училища, детски градини, библиотеки, хотели, стадиони, жилищни сгради... Има целенасочено и системно унищожаване на древния град, чиято история датира повече от 1300 години. Московската орда разрушава това, което е възникнало много преди появата ѝ и което всъщност исторически беше Русия, за разлика от московските блата и гъсталаци, които бяха дивите покрайнини на някогашното величествено Черниговско княжество", написа в нощта срещу 12 март Сергей Шумило, изследовател от Института по история на Украйна на Националната академия на науките на Украйна в страницата си във Фейсбук.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви вчера, че при обстрел е бил повреден важен водопровод близо до Чернихов, което означава , че градът с население 280 000 жители може да остане без вода.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Кр
    Крум
    1 0
    16:29, 13 мар 2022
    Е, не стана ли ясно, че няма "украински градове"?! Има руски градове, окупирани от фашиста Зеленски и до седмица фашистката окупация ще приключи.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини