Свален руски пилот разказва и иска прошка

През нощта на 10 март  руската авиацията е хвърлила пет бомби на територията на детския лагер Звездний край село Олшанка в Сумска област.

Това съобщи председателят на областната държавна администрация Суми Дмитро Живицки.

Една бомба е ударила жилищната сграда, половината е разрушена, в другата половина са останали само стените.

Изцяло са разрушени и котелните помещения. Сега всички комуникации там са изключени и няма отопление. Ударната вълна е избила всички прозорци и врати в лагера.

Видео показва кратер със страховити размери.

Няма данни за пострадали.

Днес бе излъчен на живо брифинг в агенция Интерфакс-Украйна с пленен руски пилот, участвал във въздушните удари в Харков 

Сваленият и заловен руски пилот, подполковник, заместник-командир на 47-и бомбардировъчен авиационен полк на Руската федерация Максим Крищоп казва, че бойната заповед за нанасяне на удар по Украйна е дошла на 23 февруари, ден преди руската атака.

Крищоп казва, че е извършил първия си боен полет на 24 февруари 2022 г., поразявайки Балаклея с фугасни авиационни бомби. Вторият му боен полет е бил на 3 март, целта е била колона от бронирани машини близо до село Изюм, област Харков.

"Осъществих третия боен полет на 6 март 2022 г. На борда имаше 4 тона фугасни авиобомби... В процеса на изпълнение на бойна мисия разбрах, че целта не са военни съоръжения, а жилищни сгради и цивилни. Но престъпната заповед изпълних. След бомбардировките бях свален от системите за противовъздушна отбрана на Украйна. След кацането бях взет в плен от военнослужещите от Националната гвардия на Украйна", казва сваленият руски пилот.

"Съзнавам и признавам чудовищните престъпления, извършени от мен. Искам да поискам прошка от целия украински народ за нещастието, което му донесохме. Обещавам да положа всички усилия, за да гарантирам, че тази война ще приключи възможно най-бързо. И за това да бъдат привлечени под отговорност всички виновни за геноцида на украинския народ", допъва той.

Когато ги изпраща на война в Украйна, Русия казва на своите пилоти, че силите за противовъздушна отбрана в Украйна са слаби, "всичко е старо и нищо не работи", така че да летят спокойно и да не мислят за нищо.

Това изявление направи руският пилот Алексей Головенски, свален и заловен в Николаевска област.

"От 24 февруари до 5 март аз лично извърших седем боеви излета, чиято цел беше разузнаване, идентифициране на радиооборудване на радиоизлъчващи системи за противовъздушна отбрана на въоръжените сили на Украйна за тяхното унищожаване. Нашето ръководство твърдеше, че Украйна е слаба в противовъздушната отбрана, че всичко е старо и нищо не работи", заяви той.

"На 5 март, след като получих заповед за полет, излетях от летище Саки, бях изпратен в Николаевска област, за да открия радиоизлъчващи системи за противовъздушна отбрана на противника, както и да открия самолети на територията на Украйна.... В продължение на половин час извършвах разузнаване, без да се притеснявам, в резултат на което бях свален от две противовъздушни ракети на Украйна, катапултирах, попаднах в ръцете на въоръжените сили на Украйна", допълва той той.

Пилотът заключава, че е бил изпратен на сигурна смърт:

"От това следва, че моето ръководство просто ме изпрати като стръв на 100-процентова смърт, без да ме предупреди, а ако се съди по свалените самолети на руските ВКС, никой не е чувал за това: ПВО на територията на Украйна работи отлично."

Пилотът казва, че роднините му са живели в Украйна, а роднините на жена му все още живеят в бомбардирания Харков:

"Винаги съм имал роднини на територията на Полтавска област, посещавах ги - дядо, баба... Жена ми има роднини в Харков... Не съм летял за такива задачи (да бомбардирам Харков). Но други летят. Аз съм в шок. Градът е зачистен, няма връзка там. Дори не мога да си представя какво е там, къде са те там."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини