Работещите в Запорожката АЕЦ са заложници от 4 дни

Руските сили принуждават персонала на Запорожката атомна електроцентрала да запише обръщение, което да използват с пропагандистки цели, заяви украинският министър на енергетиката Херман Галушченко, предаде Асошиейтед прес.

Руските окупатори измъчват персонала на завзетата Запорожска атомна електроцентрала, съобщи във Фейсбук  Галушченко.

"Персоналът на превзетата от руснаците Запорожка атомна електроцентрала е измъчван. Освен това, по наша информация, нашествениците са принудили ръководството на централата да запише обръщение, който планират да използват за пропагандни цели", каза той.

Според Галушченко руската пропагандна машина иска да създаде още един фалшификат, който да излъчи на своите граждани и международната общност, за да оправдае собствените си престъпления.

"Работниците на Запорожката атомна електроцентрала са държани като заложници 4 дни. Вътре в централата има около 500 руски войници и 50 тежка техника. Служителите на централата са физически и психологически изтощени", каза той.

Министърът призова международните партньори да предприемат всички мерки за забрана на военните действия около атомните електроцентрали, да изтеглят окупационните войски от завзетите ядрени съоръжения и да затворят небето над Украйна.

"Авария в атомни електроцентрали поради използването на оръжие от руснаците ще доведе до катастрофа от общоевропейски мащаб. Отговорността за това ще бъде изцяло на Русия. Ако това се случи, европейците ще трябва да сменят комфорта на домовете си с радиационни убежища. Заедно трябва да сложим край на руския ядрен тероризъм. Това трябва да се направи сега, преди да е станало твърде късно", подчерта Галушченко.

Руските сили установиха контрол върху Запорожката АЕЦ, която е най-голяма атомна електроцентрала в Европа, след като я атакуваха в петък. При нападението се стигна до избухването на пожар на територията на централата, който провокира опасения, че конфликтът в Украйна може да доведе до ядрена катастрофа. Пожарът обаче беше потушен и стана ясно, че не е имало изтичане на радиация.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини