Шведският премиер отхвърли призивите на опозицията да обмисли присъединяване към НАТО

Шведският министър-председател Магдалена Андершон отхвърли призивите на опозицията да обмисли присъединяване към НАТО заради руската инвазия в Украйна. По думите на Андершон подаване на молба за членство сега би дестабилизирало сигурността в Европа, предаде Ройтерс.

"Ако Швеция избере в сегашната обстановка да подаде молба за членство в НАТО, това ще дестабилизира още повече този район на Европа и ще покачи напрежението", каза тя пред репортери. "През цялото това време винаги съм давала ясно да се разбере, че най-доброто за сигурността на Швеция и за сигурността на този регион на Европа е правителството да има дългосрочна, последователна и предсказуема политика, такова е било винаги моето убеждение."

Швеция не е водила война от 1814 г. и е изградила външната си политика на основата на неучастие във военни съюзи, но през последните години установява все по-близки отношения с НАТО на фона на засилването на напрежението с Русия в балтийския регион.

Москва не иска Финландия и Швеция да се присъединяват към алианса и в края на миналия месец отправи поредното си предупреждение, че ако го сторят, ще има "сериозни военно-политически последици".

Андершон говори по въпроса за евентуално членство в НАТО след среща с лидерите на опозиционни партии, на която бе обсъдена влошаващата се сигурност.

Според проучване от миналия петък на агенция "Демоскоп", извършено по поръчка на вестник "Афтонбладет", 51 процента от шведите са за присъединяване към НАТО при 42 на сто през януари. Делът на хората против намалява от 37 на 27 процента. За пръв път в подобно проучване тези, които са за влизане в северноатлантическия алианс, са мнозинство, отбелязва Ройтерс.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини