Евакуация под обстрел

Русия обстрелва път, по който се очаква цивилни да се евакуират от обсадения украиски град Мариупол, заяви днес Олег Николенко, говорител на министерството на външните работи на Украйна, цитиран от Ройтерс.

Трийсет автобуса пътуват за Мариупол, за да може на тях да се качат цивилни, които искат да напуснат града, каза украинската вицепремиерка Ирина Верешчук.

Николенко съобщи за 30 автобуса и осем камиона, които превозват хуманитарна помощ за Мариупол и се очаква да натоварят хора, които искат да се евакуират.

Има индикации, че руските сили обстрелват хуманитарния коридор, каза Верешчук.

Украинското министерство на отбраната също обвини руските сили, че стрелят по посока на хуманитарния коридор, предаде Франс прес.

Русия и Украйна се споразумяха за създаването на хуманитарни коридори от няколко украински града, сред които и Суми, отбелязва Асошиейтед прес. Планира се евакуиращите се от Суми да отидат в Полтава. Сред тях са чуждестранни студенти от Индия и Китай.

 В Суми, поради обстрела на изхода от областния център от вражески танкове, евакуацията на цивилното население през "зеления коридор" беше преустановена. Впоследствие процесът на евакуация беше възобновен, предаде Униан.

Заради боевете в покрайнините на града, с обстрел от руски танкове и картечен огън, на контролно-пропускателния пункт, където са разположени силите на местната отбрана, са върнали обратно в града целият автомобилен транспорт. Също така хората, които щяха да напуснат града пеша с лични вещи в куфари, се върнаха в Суми пеша. Един от очевидците е заснел момента на стрелба, докато се формира евакуационен конвой.

Впоследствие ръководителят на областната военна администрация Суми Дмитрий Живицки каза, че евакуацията на населението от Суми продължава, „зеленият коридор“ е отворен.

Ситуацията по магистралата сега е спокойна. Оформят се колони от лични автомобили, каза Живицки.

Днес, 8 март, трябваше да бъде организиран хуманитарен коридор от Суми до Полтава. Сутринта започна първият етап от евакуацията. В момента една от евакуационните колони от Суми вече е навлязла на територията на Полтавска област.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини