"Извинете, че ви безпокоя". Руснаци звънят на украинска гореща линия да търсят свои близки

Майки, близки, съпруги звънят на гореща линия в Украйна, за да търсят информация за руски войници там. За това разказва репортажът на CNN.

Руснаци, които са загубили връзка със своя близък, искат да разберат дали той не е пленен, ранен или убит в Украйна. "Извинете, че ви безпокоя", се чува в запис на телефонно обаждане от рускиня, която търси информация от невероятен източник - украинската гореща линия. На обажданията отговаря украинският държавният служител Кристина, която е помолила да не показват лицето ѝ. Тя казва, че има около 6000 обаждания.

Репортерът на CNN пита, защо след като руснаците са нахлули в страната ѝ, тя отговаря на техните семейства. Кристина посочва две причини - да помогнат семействата да намерят близките, които са се оказали измамени и са се оказали в страната ѝ, без да знаят къде отиват и защо отиват. Така ние можем да помогнем да спре войната, казва тя. Те да знаят какво се случва в действителност в Украйна. Втората причина - истината.

На горещата линия звънят руснаци, които не знаят каква е съдбата на техни близки след началото на военните действия. Те са научили нещо от социалните мрежи, от уста на уста, но нямат контакт с близките си. CNN е получила ексклузивни записи на разговори.

Руснаци звънят не само от Русия, а от Европа и САЩ. Едно от обажданията е от близка на 23-годишен войник, на който родителите са починали, а баба му е в Русия. Последно е знаела, че е в Крим. Украинските власти нямат информация, но ако получат някаква, ще върнат обаждане на жената в САЩ.

В друг случай трима роднини са се обадили на горещата линия, единият от които от Вирджиния смята, че е видял снимка на личните му документи в канала в Телеграм за загинали и пленени руски войници. Мъжът казва, всичко сочи, че неговият близък е убит в бой. Той иска да знае къде е тялото и как да го прибере, или дали има надежда да е жив. Няма информация от руското министерство, не са се свързали с никого. Всички се страхуват в Русия, казва мъжът, страхуват се да говорят.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Го
    гост
    6 -2
    13:05, 8 мар 2022
    Убиват ти детето и дори не можеш да говориш, камо ли да направиш нещо във великата русия...
Последни новини