Турция се подготвя да проведе тристранни разговори с Русия и Украйна

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу днес обяви за организирана тристранна среща между Турция, Украйна и Русия, която ще се проведе на Форума за дипломация в Анталия по-късно тази седмица, съобщава турската медия yenisafaк

"Ще проведем тази среща в тристранен формат в Анталия в четвъртък, 10 март", каза Мевлют Чавушоглу.

Изразявайки надежда, че срещата "ще бъде повратна точка" и "важна стъпка" към мира и стабилността, турският външен министър заяви, че Анкара "ще продължи да полага усилия за траен мир".

Чавушоглу подчерта, че Турция полага интензивни дипломатически усилия за разговори между украински и руски представители.

Той каза, че от началото на войната президентът на Турция Ердоган е провел множество телефонни разговори с двете страни - "През този период разговарях с министъра на външните работи на Украйна Кулеба шест пъти и с министъра на външните работи на Руската федерация Лавров четири пъти, не включвайки комуникацията ни чрез съобщение", допълни той.

В Туитър турският външен министър заяви "по инициативите на президента Ердоган и интензивните ни дипломатически усилия, министрите на външните работи Лавров от Русия и Кулеба от Украйна решиха да се срещнат с участието ми на маржовете на Форума за дипломация на Анталия". "Надявайте се тази стъпка да доведе до мир и стабилност", добави той.

Форумът за дипломация в Анталия ще се проведе на 11-13 март в южния курортен град Анталия на Турция.

Най-малко 364 цивилни са убити, а 759 други са ранени в Украйна, откакто Русия започна война срещу източноевропейската страна на 24 фев. Според агенцията на ООН за бежанците над 1,7 милиона души са избягали от Украйна в съседни държави.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини