Евакуацията от Мариупол се провали отново

Проруските сепаратисти и украинската Национална гвардия си размениха взаимни обвинения за провала днес да бъде отворен хуманитарен коридор за напускане на украинския град Мариупол. Това беше втори опит на страните да организират такъв маршрут, предаде Ройтерс.

Телевизионният канал "Украйна 24" показа боец от полка "Азов" на Националната гвардия, който заяви, че руските и проруските сили, които са обкръжили пристанищния град, чието население е около 400 000 души, продължават да обстрелват районите, които е трябвало да бъдат безопасни.

Агенция Интерфакс цитира представител на донецката сепаратистка администрация, който обвини украинските сили, че не са спазили ограниченото примирие.

Сепаратисткият представител съобщи, че само около 300 души са напуснали града. Преди това украинските власти заявиха, че възнамеряват да евакуират над 200 000 души от Мариупол.

Съветникът в украинското вътрешно министерство Антон Герашченко потвърди, че и вторият опит за евакуация на цивилни от подложения от седмица на обсада южен украински град Мариупол са се провалили. Като причина за това той изтъкна продължаващ обстрел от руска страна, предаде Асошиейтед прес.

Герашченко посочи в чат приложението Телеграм, че планираните евакуации по определените за това хуманитарни коридори са спрени заради нестихващо нападение.

Преди това за днес по обяд местно време беше насрочена евакуация на население от Мариупол, която трябваше да се извърши в рамките на локално спиране на огъня от 10:00 до 21:00 ч.

Вчера подобно примирие за Мариупол и съседния град Волноваха отново се провали, което блокира жителите под още обстрели и бомбардировки на руските сили, отбелязва Асошиейтед прес.

Местните власти в Мариупол също заявиха, че руски обстрел е осуетил за втори пореден ден евакуацията на цивилни, предаде Ройтерс.

"Изключително опасно е да бъдат извеждани хората в подобна обстановка", заяви общинският съвет на града.

Ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин заяви в интервю за ТАСС, че хуманитарните коридори за населението в Мариупол и Волноваха не са заработили заради липса на политическа воля в Киев.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини