Шок при цените на цигарите - лев отгоре!

Шоково поскъпване на цените на цигарите се задава от догодина.

Финансовото министерство обмисля да вдигне драстично акциза до 76 евро за 1000 къса, информира „24 часа”.

Това са 20% над минималния праг в ЕС от 64 евро, който страната ни е договорила да догони през 2010 г. Обмисляният скок е с 33% над сегашното ниво на акциза от 115 лв. за 1000 къса.

Според първоначално планираното повишение трябваше да стане 125 лева. Това означаваше, че цигарите ще скочат с между 14 и 28% и най-популярните марки ще минат 4 лв. При новият вариант обаче папиросите ще минат 6 лв.

Увеличението се прави, за да се повишат приходите в хазната по време на криза, коментираха финансисти, цитирани пък от Стандарт. В бюджета за следващата година трябват значително повече пари за изплащане на пенсиите. Освен това от 1 януари 2010 г. се предвижда понижаване на осигуровките с 2%, което значи, че част от парите, които досега са давани за пенсии, ще остават в джобовете на хората и касите на фирмите.

Лошите финансови резултати на компаниите заради кризата ще се отразят на приходите от данък печалба през следващата година. А пушенето е вредно и европейски здравни организации поставят въпроса за вдигане на акцизите за цигарите като мярка срещу тютюнопушенето.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини