Десетият ден от войната в Украйна

Нападенията срещу украинските градове Мариупол и Волноваха бяха подновени вчера, след като Русия официално прекрати краткото примирие, което бе обявила, за да позволи хуманитарна евакуация, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ДПА.

Русия и Украйна се бяха договорили за ограничено прекратяване на огъня около градовете, за да дадат време на хуманитарни организации да евакуират хората, които се опитват да избягат.

Но украинските сили заявиха, че Москва не е спазила напълно споразумението и евакуацията на хора от обсадения югоизточен украински пристанищен град Мариупол е трябвало да бъде спряна.

Подкрепяните от Москва сепаратисти в Донецка област, в която се намират Мариупол и Волноваха, обвиниха правителството в Киев за продължаващите сражения.

Мариупол е стратегически град на Азовско море, който от дни е обстрелван от руската артилерия. Той е обкръжен. Волноваха, с население от около 20 000 души, се намира на около 65 км северно от Мариупол.

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко заяви, че неговият град с 440 000 души население вече няма вода, отопление и електричество и страда от недостиг на храна.

По данни на Организацията на обединените нации, откакто Русия започна нашествието си, са загинали 351 мирни граждани, но се смята, че броят им е по-висок, тъй като ООН оповестява само данни, които могат да бъдат независимо проверени. Около 707 души са ранени, сред които 36 деца.

Във видеоразговор с американски сенатори и конгресмени украинският президент Володимир Зеленски вчера спешно е поискал повече бойна техника, в това число военни самолети, заяви вчера сенаторът републиканец Дан Съливан. Съливан призова президента на САЩ Джо Байдън да изпълни молбата на Зеленски.

Зеленски се е изказал и в полза на спирането на вноса на руски нефт и газ в световен мащаб.

Превземането на Мариупол и Волноваха би било значителна победа за Москва, тъй като тогава руските войски ще започнат да могат да се обединяват руските сили и техните съюзници си в други части на Донецка област и на Кримския полуостров.

През февруари Москва призна регионите Луганск и Донецк, контролирани от проруски сепаратисти, за независими държави.

После ръководствата на самопровъзгласилите се "Донецка и Луганска народни републики" призоваха руския президент Владимир Путин за помощ, за да ги защити от украинските военни.

След това Путин нареди на 24 февруари да започне "специална военна операция", която доведе до нахлуване в Украйна от север, юг и изток.

Вчера Путин предупреди западните сили да не налагат забранена за полети зона над Украйна - операция, която беше поискана от Зеленски, но категорично отхвърлена от НАТО и Съединените щати от страх, че ще доведе до драматична ескалация на войната.

"Всяко движение в тази посока ще бъде разглеждано от нас като участие на съответната страна във въоръжен конфликт", заяви Путин.

Путин също така повтори позицията си, че за да се сложи край на войната, Украйна трябва да се демилитаризира и да се превърне в неутрален буфер между Европа и Русия.

Във видеопослание украинският му колега Зеленски заяви, че руската армия не е постигнала целите си, а близо 10 000 руски военнослужещи са били убити в боевете. Това число не може да бъде независимо проверено и е много по-високо от 498-те загинали, признати от Москва по-рано тази седмица.

Зеленски призова сънародниците си да прогонят руските войски от Украйна. Той прикани украинците да "изгонят това зло от нашите градове".

Според министъра на външните работи Дмитро Кулеба украинските войски са унищожили множество руски бронирани машини и друга военна техника с оръжия, доставени от съюзниците.

Украинските въоръжени сили съобщиха, че Русия продължава да полага усилия да обкръжи столицата Киев и втория по големина град Харков, а атаките продължават и срещу други градове. Украински официални лица заявиха, че 100 000 души са се включили доброволно в защитата на Киев.

Междувременно Путин заяви по време на среща със служителки на руската авиокомпания "Аерофлот", че няма причина да обявява военно положение в Русия в момента - потенциална стъпка, която разтревожи мнозина в страната.

Протести срещу инвазията на Русия в Украйна бяха организирани в множество световни столици. В Париж към антивоенните демонстрации се присъединиха 16 000 души, сред които и кметицата Ан Идалго, а в Рим по улиците излязоха 25 000 души.

Израелският министър-председател Нафтали Бенет направи вчера изненадващо посещение в Москва, а после отиде в Берлин да се срещне с германския канцлер Олаф Шолц. Израел се разглежда като потенциален посредник между Русия и Украйна. 

Източник: БТА

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Хо
    Хора
    5 -1
    11:35, 6 мар 2022
    Хора, ви е сте неверници. Войната се води вече 8 година ,но света не иска да види жестокосттта на украинската армия, която вече 8 -ма година бомбардира и взема човешки жертви в Донбас и Луганск. Как ви допускат сърцата , да броите дните , а годините забравихте и кръстихте да е виновен един който се опълчи срещу фашистите от Киев.
    • Ки
      кирчо простака
      3 -1
      11:54, 6 мар 2022
      🇧🇬От речта, на министър председателят на България на връх Шипка:
      "На днешния ден 3-ти март 1878г. на Шипка сигурно също е било студено, както днес и тук са загивали хора, българи, руснаци, украинци!"
      И това при положение, че битката на Шипка е през август 1877г, Кирчо! Боевете на Шипка са се водели през август месец и е било много горещо! Турците са завардили потока с вода и само сутрин росата е утолявала жаждата им. Много войници са умирали от жега и жажда в битката. Ама от къде да ги знаеш тези неща! В Харварт не преподават българска история!
      На 3 март 1878 е подписан Санстефанския мирен договор.🇧🇬
      Продължаваме промяната.... 🇧🇬
      Много тъжно, много!
    • Ст
      Степан Бандера
      1 -1
      19:56, 6 мар 2022
      Слава Русия
    • Кл
      Клю клю нюз
      0 0
      09:04, 7 мар 2022
      В цял свят има неонацизъм, само в Украйна не, има мародери и мафиоти само в Украйна не.Упраниците им и те едни хрисими, миролюбиви, неискат да воюват ама лошите руснаци ги нападат и сега целият свят трябва да ги защитава.Няма такава държава.
Последни новини