Регионът на Хасково се върна в жълтата зона на ковид картата, очаква се разхлабване на мерките

    Регионът на Хасково се върна на ковид картата на страната в по-ниската степен на разпространение на коронавирус на базата на броя на новозаболелите за 14 дни. Заедно с Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали, област Хасково вече се води в „жълтата зона“ и във втори етап на прилагане на противоепидемични мерки спрямо Националния план за справяне със здравната криза.

    Според него в този етап все още са забранени заниманията по интереси, с изключение на заниманията в рамките на целодневната организация. Те обаче трябва да се водят без смесване на ученици от различни паралелки. Продължава и изследването на учениците с бързи антигенни тестове един път седмично, както и на състава в образователните институции. Продължава да действа и изискването за зелен сертификат в заведенията и големите магазини. Валидна е и препоръката за работа от дистанция на 50% от персонала, където това е възможно. В този етап на разпространение на заразата, би трябвало да отпадне мярката за ограничаване на работното време на заведенията, което към този момент в региона на Хасково все още е валидно до 22 часа. В следващите дни до края на работната седмица предстои събиране на Областния оперативен щаб, на което  този въпрос ще бъде разгледан. Очаква се обаче още днес директорът на РЗИ-Хасково да издаде заповед, с която да отпадне забраната за вечерния час на работа на хранителните обекти, игралните зали и нощните клубове.

    По данни на директора на най-голямата болница в областта-МБАЛ-Хасково-д-р Георги Гелов натовареността на клиниката от гледна точка на справяне с пациенти с коронавирус, не е повишена. Тя остава подобна на тази през последните седмици. В клиниката броят на болните със средно и тежко състояние варира в рамките на 115-120 души. В момента в ОАРИЛ лекарите се борят за живота на 8 души. В това тежко отделение миналата седмица най-младият пациент е бил 19-годишен, но той се е подобрил и вече е изведен за долечение. Д-р Гелов обаче отбеляза, че до тежки състояния стигат доста млади хора и една от основните причини е наднорменото тегло. Имали са пациентка на 38 години, тежаща 150 килограма. При такива пациенти ситуацията по-трудно се овладява, те са и повече предразположени към тромбози, предупреди медикът.

    Броят на децата, приети за лечение с усложнения от ковид инфекцията, за момента също остава константа-14-15 пациенти има в детското отделение в МБАЛ-Хасково, което е единствено в региона с ковид зона за лечение на деца. Лекувани са и бебета-едното от тях е било новородено.

    Като цяло децата в отделението са с в средно тежко състояние и лекарите успяват да овладеят ситуацията. Няма деца от МБАЛ-Хасково, за които се е налагало придвижване към клиники в големите областни центрове заради тежко състояние.

    Няма и сериозни случая при болни от медицинския персонал.

    Според д-р Гелов в региона ковид ситуацията бележи плато.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (9)

    • 1
      54
      5456
      29 -8
      12:52, 16 фев 2022
      Трябва незабавно да махнат маските и зеления сертификат!!!!
      • ИС
        и също
        16 -3
        13:00, 16 фев 2022
        за пътуване в европа без сертификат!
      • Ле
        Ленчето Евтимова
        12 -1
        18:58, 16 фев 2022
        Крайно време е всичко да си влезне в нормалния ритъм.
    • 2
      Пе
      Петър
      23 -8
      13:56, 16 фев 2022
      Какъв вечерен час????? Смяххххх. РЗИ прави ли вечер проверки да види, че не се спазва?!!!.
      • Аз
        Аз
        16 -2
        14:32, 16 фев 2022
        Абсолютно , “мерките” са само на хартия.
        “ПРОТЕСТИРАТ” като работят !!!!!
        Когато се каже протест , хората НЕ РАБОТЯТ , а тези хитреци …………….
      • Да
        данчо
        12 -3
        15:44, 16 фев 2022
        че какви са пък тея от РЗИ, че да правят проверки.
        пудели глупави
    • 3
      1_
      1_0
      22 -1
      17:02, 16 фев 2022
      Че то мерки в Хасково никога не е имало
      • Да
        Данчо
        12 -4
        17:12, 16 фев 2022
        Точно така! И така трябва да е?
    • 4
      До
      доктор дулитъл
      1 0
      10:44, 17 фев 2022
      за разхлабване се взема една супена лъжица оцет с брашно
    Последни новини